Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Man overboord gered tijdens Race of the Classics YP

11:27

thalassa02Tijdens de Race of the Classics Young Professionals is woensdagavond rond 20.00 uur een man overboord geslagen. Na een korte zoekactie is de drenkeling gelokaliseerd en opgepikt door een helikopter van de kustwacht. De man is met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis en maakt het goed.

Man overboord

De drenkeling maakt deel uit van het wedstrijdteam aan boord van barkentijn Thalassa. Na de reddingsactie is het schip met de rest van de vloot doorgevaren naar Den Helder, het eindpunt van de eerste etappe van de wedstrijd. De etappe is afgelast. Het grootste gedeelte van de vloot was al ver genoeg gevorderd om alsnog Den Helder aan te lopen, waar het laatste rond 02.00 uur ’s nachts binnen kwam. Swaensborgh, Jantje en Eldorado vormden de achterhoede van de vloot en zijn na het afgelasten van de etappe IJmuiden aangelopen.

Omstandigheden

Volgens de weersverwachting zou op het wedstrijdtraject gisteravond tussen de 25 en 30 knopen wind staan. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend.

Vervolg

In het programma van de race is de donderdag een rustdag. Of de tweede etappe wordt gevaren is nog niet duidelijk en wordt naar verwachting in de loop van de donderdag bekend gemaakt.

 

Update:

De man die overboord geslagen is werd door een golf van het achterdek gespoeld. Hij was enigszins zeeziek en droeg een reddingsvest, zegt Koen Harms, voorzitter van Stichting Race of the Classics. Harms is blij dat het allemaal goed afgelopen is. “Toen we de oproep binnenkregen hebben we het veiligheidsprotocol gevolgd. Daarbij hebben we directe lijnen met de kustwacht en de deelnemende schepen. De etappe is direct afgelast en de deelnemende schepen in de buurt hielpen met zoeken. Een de deelnemende schepen heeft de drenkeling gelokaliseerd en een lichtboei ter plaatse achtergelaten. De man is vervolgens door een helikopter van de kustwacht uit het water gevist.” Het slachtoffer is al die tijd bij bewustzijn geweest en heeft ongeveer een half uur in zee doorgebracht.

Na aankomst in Den Helder woensdagavond heeft de organisatie met de bemanning en het wedstrijdteam aan boord van Thalassa over man overboord gesproken. Donderdagochtend is er een bijeenkomst met zowel schippers als teamcaptains geweest om de situatie te verduidelijken.

Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt vrijdag de tweede etappe gevaren. Bij erg slecht weer gaat de vloot eventueel binnendoor – over het IJsselmeer – naar Amsterdam. Harms: “We laten de keus aan de teams of ze nog willen varen.” Het wedstrijdteam van Thalassa gaat waarschijnlijk over land terug naar huis.

Sinds de oprichting van de Race of the Classics is er nog niet eerder een man overboord-situatie geweest.

 

 

Foto Oban vanaf  Team ABN AMRO Race of the Classics Young Professionals

Last modified: 10 oktober 2013
Sluiten