Nieuws

Laureyssens klaar voor tweede Mini-etappe

Na de prima eerste plek in de eerste etappe van de Transat 650 maakt Peter Laureyssens zich klaar voor de grote oversteek van Lanzarote naar Bahia in Brazilië, die zaterdag start.

14:34

Na de prima eerste plek in de eerste etappe van de Transat 650 maakt Peter Laureyssens zich klaar voor de grote oversteek van Lanzarote naar Bahia in Brazilië, die zaterdag start.


Peter Laureyssens (Foto: plyachtracing.com)
Alles wordt nog eens een laatste keer gecheckt. De kleine spinnaker, die na het kapseizen voor Kaap Finisterre was gescheurd, is naar de Delta Voiles zeilmakerij in Frankrijk geweest en kwam uitstekend hersteld terug. De windmeterset is helemaal vervangen en kan weer met de automatische piloot communiceren, zodat die beter stuurt als de wind draait.


Peter Laureyssens kijkt alvast vooruit naar het weer dat hem op de tweede etappe te wachten staat: “Er is op dit moment een tropische storing ter hoogte van de Kaap Verdische eilanden die het hele weersysteem in de war brengt. In plaats van de gebruikelijke passaatwinden, zullen we waarschijnlijk de eerste dagen de wind tegen hebben (15-25 knopen). Dan is het afwachten wat de tropische depressie doet. Het is heel moeilijk om dat te voorspellen. Als deze depressie daar nog lang blijft hangen, kan ik 8-9 Beaufort verwachten bij de Kaap Verdische eilanden. Als de depressie aan kracht verliest, zal de passaat zich herstellen en wordt het iets aangenamer zeilen. Dus zal ik iets meer eten meenemen dan eerst gedacht: voor 23 dagen in plaats van 20.”


(Foto: plyachtracing.com)
De start van de 2de etappe is zaterdag 8 oktober om 17.17 h lokale tijd, 18.17 uur Nederlandse tijd. Het parcours leidt de deelnemers via de Kaap Verdische Eilanden, tussen de eilanden Santo Antao en Maio door, die respectievelijk aan stuurboord en aan bakboord worden gelaten. De afstand naar Bahia is 2900 zeemijlen.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten