Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

KNRM krijgt taak als sluiswachter

12:30


Rijkswaterstaat heeft vanwege de bezuinigingen de sluistijden van de sluizen Krabbersgat en Naviduct per 1 november ingekort van een 24-uursbediening naar bediening tussen 8:30 en 17:30 uur. De tijden dat er geen bediening is, kan er alleen geschut worden als er van te voren een afspraak voor is gemaakt.

Voor de KNRM was dit echter een probleem, omdat zij boten die ‘s nachts in nood zijn op het Markermeer niet meer kunnen bereiken. Hulpverleners van de KNRM moeten hiervoor vanuit Marken of Wijdenes komen. De tijd waarin een in nood verkerende boot bereikt kan worden, wordt hierdoor langer en onacceptabel. Daarnaast kan de KNRM de belofte om de brandweer en ambulance in de zuidelijke kom van het Krabbersgat te hulp te schieten niet meer nakomen.

De oplossing is gevonden in de aanstelling van vier vrijwillige sluiswachters vanuit de KNRM die allen op een kwartier afstand van de sluis wonen. Zij hebben hiervoor een alarmontvanger gekregen zodat zij door het Kustwachtcentrum bericht kunnen worden. Indien er een noodgeval is op het Markermeer kunnen zij schutten. Met deze walploeg van de KNRM lijkt het probleem opgelost, maar in de praktijk moet dit nog aangetoond worden.

Last modified: 17 december 2012
Sluiten