Actueel, Nieuws

Klassieke jachten naar de Carieb

12:20

Classic Yachts

Classic Yachts

De Club Naval de Cascais in het Portugese Cascais in Portugal stond afgelopen zondag, 2 december, in het teken van een van de grootste evenementen in de wereld van de klassieke zeiljachten, de Panerai Transat Classique 2012. De transatlantische oversteek eindigt op het Caribische Barbados waar de winnaar het speciaal door sponsor Panerai in 1950 ontworpen horloge krijgt uitgereikt. Aan de Atlantische zeilwedstrijd nemen tientallen klassieke jachten deel.

Classic Yachts

De Club Naval de Cascais in het Portugese Cascis in Portugal stond afgelopen zondag, 2 december, in het teken van een van de grootste evenementen in de wereld van de klassieke zeiljachten de Panerai Transat Classique 2012. De transatlantische oversteek eindigt op het Caribische Barbados waar de winnaar het speciaal door sponsor Panerai in 1950 ontworpen horloge krijgt uitgereikt. Aan de Atlantische zeilwedstrijd nemen tientallen klassieke jachten deel.

Atlantische oversteek

Transatlantische oversteken werd pas in de loop van de 19e ‘voor plezier’ gedaan. Uiteraard waren die eerste oceaanoversteken met jachten voorbehouden een enkele welgestelde heren die zich konden veroorloven puur voor de lol met een kostbaar jacht en Atlantische oceaan over te steken.

Drie schoeners

Voor zover uit de boeken kan worden opgemaakt was in 1816 de brigantijn Cleopatra’s Barge het eerste plezierjacht dat de oceaan overstak. Ook de Amerikaan George Crownshield maakte destijds de ‘Atlantic crossing’. De eerste wedstrijden werden gehouden in 1866 toen onder andere drie schoeners van New York naar Wight voeren. De Henriëtta legde beslag op de overwinning. Het jacht deed nog geen veertien dagen over de afstand van 3106 mijl en klokte een gemiddelde snelheid van 9,31 knopen. De winnaar kreeg destijds een bedrag van 90.000 dollar uitgekeerd.

De schoener Cambria, ontworpen en gebouwd door Michael Ratsey, won de eerste atlantische race van Cork naar New York. Het jacht deed er iets meer dan 23 dagen over om de 2917 mijl af te leggen. De prestatie werd overschaduwd vanwege het overboord slaan van twee bemanningsleden.

Classic Yacht Regatta

De Panerai Transat Classique wordt om de vier jaar gevaren en werd in 2008 voor het eerst georganiseerd. De yawl Stiren ging destijds als eerste over de finish in St. Barth na een oversteek vanaf het Marokkaanse Agadir. De race volgt op een wereldwijd racecircuit, de Panerai Classic Yachts Challenge, waar de klassieke jachten aan diverse evenementen deelnemen. Sluitstuk van de Europese toer is de Regatas Royales in Cannes die eind september werd gehouden.

Informatie: www.paneraiclassicyachtschallenge.com en www.transatclassique.com

Last modified: 3 december 2012
Sluiten