Nieuws

Kiwi’s op gelijke hoogte

Het staat 1-1. Een domper voor de Zwitsers, die hun favorietenrol waar maakte in de eerste race. Een opsteker voor Dean Barker en zijn mannen, die ineens bulken van het zelfvertrouwen. Alinghi liet een steek vallen, Team Nieuw-Zeeland profiteerde.

17:13

(Foto: Ivo Rovira / Alinghi)
Het staat 1-1. Een domper voor de Zwitsers, die hun favorietenrol waar maakte in de eerste race. Een opsteker voor Dean Barker en zijn mannen, die ineens bulken van het zelfvertrouwen. Alinghi liet een steek vallen, Team Nieuw-Zeeland profiteerde.


Zaterdag deelde America’s Cup-verdediger Alinghi de eerste klap uit aan uitdager Team Nieuw-Zeeland. Tijdens de eerste race van de ‘best of nine’ serie controleerde de Zwitsers van start tot finish, om te winnen met een voorsprong van 35 seconden.


Alinghi betere start
De wedstrijd van gisteren gaf een ander beeld van de krachtsverhoudingen tussen de titanen. Onder een aangename zon en in tien knopen wind ontmoetten de twee elkaar op de Middellandse Zee, bij Valencia. Kiwi-stuurman Dean Barker had de betere start en zeilde zijn IAAC’er drie seconden eerder over de startlijn dan concurrent Ed Baird. Het leek erop dat de NZL-92 gemakkelijker op snelheid kwam. Barker hoopte deze voorsprong uit te bouwen en Alinghi naar links te dwingen. Maar Baird stuurde zijn boot vanuit een lijpositie hoger aan de wind dan Barker en dwong hem zo overstag te gaan. Toen de boten elkaar even later kruisten, had Alinghi een lichte voorsprong opgebouwd. Bij de eerste bovenboei leidden de Zwitsers met 19 seconden.


Niet verdedigd
Op het voordewindse rak dat volgde, vielen de Kiwi’s aan. Ze brachten de voorsprong van Alinghi terug tot 13 seconden bij het ronden van de benedenboeien. Alinghi rondde de linker ton van de gate, Team Nieuw-Zeeland de rechter. Tacticus Brad Butterworth koos ervoor naar de rechterkant van het aandewindse rak te zeilen. Kiwi-tacticus Terry Hutchinson zag zijn kans schoon om zijn geluk te beproeven aan de linkerkant van het veld, zonder dat Alinghi verdedigend naar die kant meeklapte.


Eerste overwinning
Butterworths vertrouwen in eigen kunnen pakte verkeerd uit voor hem. Bij de kruising lagen de Kiwi’s nu voor. Barker deed wat Butterworth even daarvoor had nagelaten: hij ging boven zijn tegenstander overstag. Nu controleerde hij de race en bracht de Zwitsers weg naar de rechter layline. Deze voorsprong zou Barker niet meer weggeven. Op de finishlijn klokte Team Nieuw-Zeeland een verschil van 28 seconden ten opzichte van Alinghi.
Het is Barkers eerste overwinning in een America’s Cup-race tegen Alinghi. In 2003 werd hij kansloos verslagen met 5-0. Dinsdag staat de derde race op het programma.

Redactie

(advertentie)
America’s Cup live!
De resterende America’s Cup-races rechtstreeks volgen op internet? Dat kan via Sail TV!
Last modified: 4 september 2007
Sluiten