Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Zeilen nieuws

Kernploeg in actie op 45e Trofeo Princesa Sofía

13:37

Een groot deel van de Delta Lloyd Kernploeg komt komende week in actie. Op het Spaanse eiland Mallorca is van 29 maart tot en met 5 april de 45e Trofeo Princesa Sofía. Een internationaal zeilevenement met meer dan 1200 zeilers. Een deel van de Kernploeg komt vanaf 30 maart in actie tijdens de ISAF Wereldbekerwedstrijd.

Testwedstrijd na de winter

De Trofeo Princesa Sofía cup is voor de Nederlandse zeilers een belangrijk toernooi. De zeilers van de Kernploeg hebben maanden van training in de winterperiode achter de rug en kunnen nu de krachtmeting aangaan. Voor velen is het belangrijk om te kijken waar de training ze heeft gebracht en waar ze nu staan. Andere testevenementen zijn het testevenement in augustus in Rio en de ISAF Wereldkampioenschappen in september in Santander, Spanje.

Lilian de Geus voor RS:X vrouwen

Lilian de Geus maakte in december 2013 de overstap van de Talentploeg naar de Delta Lloyd Kernploeg. Coach Jacco Koops begeleidt Lilian de Geus in deze overstap en heeft de Road to Rio 2016 uitgestippeld voor de surfster uit Almere. Tijdens de Sofia Cup krijgt De Geus voor het eerst begeleiding van surfgrootheid Bruce Kendall. De Geus en de beleidsmakers van het Watersportverbond zijn zeer benieuwd naar de progressie en de samenwerking met Kendall.

Yuri HummelRutger van Schaardenburg niet, Nicholas Heiner wel

Rutger van Schaardenburg is net terug uit Nieuw-Zeeland en met het oog op het lange seizoen komt Van Schaardenburg niet in actie op Mallorca. Hij begint zijn wedstrijden tijdens de Semaine Olympique in Hyères.

Vanaf de Semaine Olympique in Hyères is ook coach Dan Slater aanwezig. Slater is verantwoordelijk voor het Laser-programma voor 2014. Nicholas Heiner en Yuri Hummel uit de Talentploeg zijn wel present in Palma en worden voor dit evenement begeleid door Steven le Fevre, de kersverse coach die per 1 april start bij de Laser Talentploeg.

Marit Bouwmeester

Laser Radial-zeilster Bouwmeester heeft de afgelopen winter intensief samengewerkt met coach Jaap Zielhuis. De Friese zeilster kijkt uit naar de wedstrijden. “Ik heb altijd zin om te racen, daar doe ik het voor”, zegt de superfitte en hardwerkende winnaar van het Olympische zilver van London 2012. “Ik sta wel wat bewuster in het leven en geniet van de zeilsport en het proces naar Rio 2016.” Afgelopen winter trainde Bouwmeester vooral met mannen. Met haar broer Roelof Bouwmeester en met Talentploeg zeiler Yuri Hummel. Voor Marit Bouwmeester is dat een extra stimulans, vooral omdat het niveau zo enorm hoog is bij de mannen.

Mulder op terugweg Nacra 17 na blessure

2014 belooft een spannend jaar voor de relatief nieuwe gemengde catamaranklasse te zijn. De klasse groeit internationaal en in omvang snel. De kwaliteit internationaal moet behoorlijk gegroeid zijn. Ook het Nederlandse team heeft veel stappen gezet gedurende afgelopen winter. De voorbereiding van de Nederlanders was echter niet geheel vlekkeloos. Met name Mandy Mulder is nog herstellende van een blessure. Om die reden komt slechts een team in actie van de twee. Renée Groeneveld en Steven Krol verdedigen de Nederlandse eer in de Nacra 17. Mandy Mulder en Coen de Koning zijn wel in Palma om buiten de wedstrijden om uren te maken. Karel Begemann is reserve in de Nacra 17-klasse.

470-dames

Marieke Jongens, die uitkomt met Michelle Broekhuizen, was tot de jaarwisseling ook lang uit de running als gevolg van een blessure, maar is inmiddels goed hersteld. Daarnaast vormen Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen een team in de Delta Lloyd Kernploeg. Beide teams hebben heel intensief samen kunnen trainen in Athene, op de locatie van het EK. Daarnaast hebben ze ook veel getraind in de baai van Palma de Mallorca. Alle vier de dames kijken heel erg uit naar de races om te kunnen zien waar ze staan.

Strijd om teamindeling 49-erFX

De Nederlandse zeilsters in deze nieuwe high performance-klasse bevinden zich aan het einde van een intensieve periode van bemanningswissels en testen. in Palma start het duo Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Claire Blom draait een uitgebreid fysiek programma in Nederland, zodat zij volledig kan herstellen van een goed verlopen knieoperatie in december. Na het afronden van de evaluaties na de Trofeo Sofía volgt de definitieve beslissing over de teamsamenstelling.

Postma niet aanwezig in Finn-klasse

Pieter-Jan Postma komt niet uit in de Finn-klasse tijdens de Trofeo Sofía in Palma. Postma is op het moment bezig om een plaats te verwerven aan boord van Team Brunel in de Volvo Ocean Race. Hij traint naast deze testperiode in de Finn als er ruimte in het schema is. Postma stapt weer in de Finn tijdens de Delta Lloyd Regatta, eind mei in Medemblik.

Surfers Van Rijsselberghe en Badloe nog in Nieuw Zeeland

De twee RS:X-windsurfers uit de Delta Lloyd Kernploeg verblijven nog in Nieuw-Zeeland en zullen hun Europese debuut maken in 2014 tijdens de Semaine Olympique the Hyères.

Paralympisch

Kern- en Talentploeg

De paralympische zeilers komen niet in actie tijdens de Sofia Cup. In Hyères tijdens de volgende wereldbekerwedstrijden zijn ze weer van de partij.

Acht medaillekansen voor Nederland

De Olympische Spelen kennen tien olympische zeilmedailles, Nederland zeilt mee om acht daarvan. Het IOC laat een maximum van slechts 380 zeilers (274 teams) toe. Per klasse mag een beperkt aantal landen deelnemen. Ieder geplaatst land mag slechts één deelnemer of één team per klasse afvaardigen. De Delta Lloyd Kernploeg is actief in acht van de tien verschillende disciplines.


De Delta Lloyd Kernploeg per 1 maart 2014

 

Klasse Kernploegzeiler(s) Coach
Laser Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner Dan Slater (NZL)
Laser radial Marit Bouwmeester Jaap Zielhuis
RS:X mannen Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe Aaron McIntosh (NZL)
RS:X vrouwen Lilian de Geus Jacco Koops (interim)
470 mannen geen Delta Lloyd Kernploeg
470 vrouwen Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens & Afrodite Kyranakou/Anneloes van Veen Ilias Mylonas (GRE)
49er mannen geen Delta Lloyd Kernploeg
49er FX Annemiek Bekkering, Claire Blom, Annette Deutz, Nina Keijzer Rick Peacock (GBR)
Nacra 17 Mandy Mulder/Coen de Koning & Renée Groeneveld/Steven Krol, reserve Karel Begemann Sven Karsenbarg
Finn Pieter-Jan Postma Momenteel in Volvo Ocean Race Project Team Brunel

 

Foto’s: Watersportverbond

Last modified: 8 februari 2019
Sluiten