Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Karsenbarg stopt als coach bij Olympische Nacra

00:08

De Nacra 17 is na de Olympische Spelen van Londen benoemd als een van de tien nieuwe zeildisciplines. De nieuw ontwikkelde catamaran heeft in die korte tijd een enorme groei meegemaakt, evenals de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg in deze gemengde klasse. Halverwege de weg naar Rio 2016 stagneert de progressie van het Nederlandse team in de Nacra 17. Hierdoor zijn het Watersportverbond en coach Sven Karsenbarg genoodzaakt de samenwerking te beëindigen.

Weinig vooruitgang

Ainslie en Karsenbarg coachen Mulder

De laatste tijd hebben buitenlandse concurrenten, vooral Fransen en Australiërs, zich naar de top gewerkt. Het Nederlandse team verliest terrein en vooral op het gebied van snelheid doen de andere landen het beter. Volgens hoofdcoach Ian Ainslie is er de laatste tijd te weinig progressie geboekt. Het team gaat op zoek naar een nieuwe coach die het team een extra boost kan geven. Wie de nieuwe coach gaat worden is nog niet bekend. Ainslie neemt er tot het WK in Santander de tijd voor.

Sven Karsenbarg: “Doel van deze campagne is altijd geweest het winnen van een Olympische medaille in de Nacra 17 in Rio. Met veel enthousiasme en energie hebben we daar de laatste twee jaar aan gewerkt en er staan nu twee topteams. De behoefte van het team, in deze fase, kan ik nu niet invullen. Ik zal ze zeker blijven ondersteunen daar waar dat gewenst is in de volgende fases.”

Terugblik

Onder leiding van oud-catamaranzeiler en coach Sven Karsenbarg is met een ploeg van acht zeilers een start gemaakt in de winter van 2012. In 2013 won het team van Mandy Mulder en Coen de Koning het EK en Renée Groeneveld en Karel Begemann werden 4e op het WK.

In 2013 bestond de Delta Lloyd Kernploeg in de Nacra 17 uit twee ervaren stuurvrouwen: Mandy Mulder en Renée Groeneveld. Beiden hadden al een olympische deelname achter de rug en werden gekoppeld aan twee ervaren catamaranzeilers: Coen de Koning en Karel Begemann. Afgelopen winter nam reservezeiler Steven Krol de plaats in van Begemann aan boord bij Renée Groeneveld. Toch wist het team te weinig vooruitgang te boeken en is besloten om verder te kijken naar een nieuwe coach.

 

Foto: Stijn Tettero

Last modified: 5 juni 2014
Sluiten