Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Kampioenen strijden om PIP-titel

09:33

kleinOp de Loosdrechtse plassen wordt komend weekeinde de 54e editie van de Primus Inter Pares gehouden. Voor deze wedstrijd zijn Nederlandse zeilers uitgenodigd die nationaal of internationaal kampioen zijn geworden in hun klasse. De PIP wordt ook wel de race der kampioenen genoemd.

De wedstrijden worden georganiseerd door GWV De Vrijbuiter in samenwerking met de 16m2 klasse-organisatie. Leden van de klasse-organisatie stellen hun boten beschikbaar waarmee de kampioenen om de PIP-titel mogen strijden. Voor de eerste race worden de boten door loting aan de zeilers toegewezen. Vervolgens wordt een roulatiesysteem toegepast.

De PIP wordt georganiseerd vanuit de haven van De Vrijbuiter. Daar is zaterdagochtend om 10.30 uur de loting van de boten. De eerste start is gepland om 11.00 uur. Zondag om 10.00 uur staan in totaal zes races op het programma. De winnaar ontvangt de blauwe kampioenswimpel.

Onder de deelnemers komen we onder meer viervoudig PIP kampioen Martin Heineke tegen die afgelopen seizoen zijn achttiende nationale titel wist te winnen. Dat deed hij in de Pampus-klasse met zijn zoon Bob als bemanning. Tijdens de PIP zijn vader en zoon tegenstanders. Bob werd afgelopen jaar namelijk als stuurman kampioen in de Randmeer-klasse.

De andere deelnemers zijn: Erik Kort (16m2), Pieter Heerema (Draak), Karel van Hellemond (Finn), Rob Aukema (O-jol), Peter Peet (Regenboog), Daan Versteeg (Sharpie), Pieter Bleeker (12-voetsjol), Menno Huisman (Valk), Wouter Boekel (Vrijheid), Lieuwe Gietema (EK Yngling), Tom Otte (NK Yngling) en Hidde-Jan Haven (WK Yngling).

Zeilen TV is zaterdag op Loosdrecht aanwezig om verslag te doen.

Foto Eize Hoekstra

Last modified: 17 april 2015
Sluiten