Actueel, Nieuws

Joyon zet referentietijd Route de l’Amitié

13:44

Joyon komt aan in BraziliëDe Fransman Francis Joyon heeft een referentietijd neergezet op de nieuwe recordroute Route de l’Amitié – de vriendschapsroute. Joyon vertrok op 8 april vanuit Bordeaux, Frankrijk en kwam 13 dagen, 3 uur, 5 minuten en 19 seconden later aan in Rio de Janeiro, Brazilië.

Afstand

Joyon legde de de 4812 mijl – gemeten via de grootcirkelroute – af op trimaran IDEC IIIn werkelijkheid zeilde hij 5722 mijl met een gemiddelde snelheid van 18,16 knopen. Vanaf Kaap Finisterre, Spanje, liftte hij mee met diverse lagedrukgebieden. Midden op de oceaan week hij zo’n negenhonderd mijl af van de grootcirkelroute om meer wind te kunnen pakken.

Laatste loodjes wegen het zwaarst

De laatste 370 mijl naar Rio de Janeiro moest Joyon opkruisen tegen 15 tot 25 knopen wind. De manoeuvres op de 90-voets trimaran kostten de Fransman veel energie. “De laatste 24 uur waren erg inspannend. Door de weersomstandigheden en de drukte voor de kust met scheepvaart en boorplatformen, heb ik twee dagen niet kunnen slapen. Je moet dan constant alert zijn”, aldus Joyon vlak na zijn aankomst. “Ik ben blij dat ik er ben.”

Joyon komt aan in Rio de JaneiroLeerpunten

“Vlak voor de start in Bordeaux ging ik er vanuit dat de oversteek 15 dagen zou duren, dus 13 dagen is een mooi resultaat. Zeker gezien de westelijke koers die ik moest varen om de randen van de depressies mee te kunnen pakken. De Doldrums hebben me vertraagd, maar ik heb nooit stilgelegen. Toen ik eindelijk zuidwaarts kon gaan, was ik nog maar twee dagen van Guadeloupe. Door die route te kiezen heb ik veel extra afstand moeten varen en ook veel dingen geleerd. Bij iedere manoeuvre leer ik de boot beter kennen.”

Vriendschap en hoop

De Route de l’Amitié is in het leven geroepen om de vriendschappelijke band tussen Frankrijk en Brazilië te bevestigen en om diverse goede doelen onder de aandacht te kunnen brengen. Vlak voor vertrek uit Frankrijk is een van de voorzeilen van de tri voorzien van diverse handtekeningen. Onder andere de Franse nationale voetbalploeg en een aantal topsporters hebben het zeil gesigneerd. Het ‘Sail of Hope’ wordt later dit jaar geveild in Frankrijk. De opbrengsten van de veiling gaan naar ICM (instituut voor onderzoek naar brein en ruggengraat) en diverse Braziliaanse goede doelen.

Recordaantal records

Joyon is houder van meer zeilrecords dan ieder ander. De 57-jarige Fransman verbrak in 2004 het record voor de snelste s0lo wereldomzeiling, door op zijn eerste IDEC in 72 dagen, 22 uur, 54 minuten en 22 seconden rond de wereld te zeilen. In 2005 werd dat record aangescherpt door Ellen McArthur, die iets meer dan een dag van het record afsnoepte. Later dat jaar verbeterde Joyon zowel het solo trans-Atlantische record als het 24-uurs afstandrecord. In 2008 zette hij het door McArthur aangescherpte record weer op zijn naam. Hij verbeterde het record met bijna twee weken door in 57 dagen, 13 uur, 34 minuten en 6 seconden in zijn eentje rond de wereld te zeilen.

De door Joyon gevaren route is terug te zien via de online tracker.

Last modified: 22 april 2014
Sluiten