Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Jachthavens lopen leeg

08:59

De Nederlandse jachthavens hebben het moeilijk door de vergrijzing. Zo meldt de NOS. Het aantal booteigenaren neemt af en de booteigenaren worden gemiddeld steeds ouder. Te weinig jonge mensen schaffen een boot aan en zo lopen de jachthavens langzaam leeg. Het is tijd voor vernieuwing in de havens.

Inspelen op ontwikkelingen

“In 1980 had 2,5 procent van de 40-jarigen een eigen boot, nu is dat nog maar 1 procent”. Geert Dijks van branchevereniging HISWA vindt dat jachthavens op die ontwikkelingen moeten inspringen om het hoofd boven water te kunnen houden. Dijks hoopt meer jongeren naar jachthavens te kunnen halen door onder meer de verhuur van boten te stimuleren.

Watersporter van nu

De hedendaagse watersporter wil iets anders dan de traditionele watersporter merkt Nanke den Daas, eigenaresse van vier jachthavens. “10 jaar geleden lag 99% van de jachthaven vol. Op dit moment is dat nog maar 75 tot 80 procent. Een haven is niet meer alleen een plek om van weg te varen, maar steeds meer een plek om ook te zijn”.

Den Daas probeert in te spelen op de ontwikkelingen door in haar havens meer cultuur, betere restaurants, bijzondere overnachtingen en waterspeeltuigen voor kinderen aan te bieden.

Bron: NOS

Foto: Eric van Staten

Last modified: 16 augustus 2014
Sluiten