Nieuws

Jachthaven Schiermonnikoog toch weer 1.90 onder NAP

14:06

Schiermonnikoog+Frans+LemmensAls alles volgens plan gaat krijgt de Jachthaven van Schiermonnikoog weer een diepte van 1.90 onder NAP. Dat is althans het plan van de gemeenteraad die vorige week instemde met een alternatief baggerplan om de dichtslibbende haven weer op peil te krijgen. Het eiland hoopt zo weer meer en vooral grotere boten te kunnen ontvangen nu ze de liggelden in 2016 gaan verhogen.

Ieder jaar baggeren
Al sinds het ontstaan van de haven in 1969 vormen dichtslibben en verzanding kopzorgen voor de gemeente Schiermonnikoog. In de eerste jaren werd er één keer in de vijf jaar gebaggerd, maar toen ze erachter kwamen dat dat niet toereikend was intensiveerde dat al snel naar één keer in de twee jaar en tot 2009 ieder jaar. Sindsdien zorgt slib een groeiend probleem voor wadvaarders die de jachthaven willen bezoeken.

Slib in natuurgebieden
De problemen zijn mede ontstaan doordat traditioneel baggeren niet meer is toegestaan vanwege de Natura-2000 regels. Voor 2009 werd het baggerslib vanuit de jachthaven op stortplekken in de Waddenzee achtergelaten. Die stortplekken kregen echter de status ‘natuurgebied’, waardoor het slib naar een slibdepot getransporteerd moest worden gebracht. De hoge kosten om het depot te legen zorgde ervoor dat er sinds 2013 niet meer gebaggerd werd.

Diepte niet haalbaar
Vorig jaar paste de haven een methode toe waarbij een ploegboot het slib uit de haven werkte, waarna het bij begin van de geul werd weggespoten door middel van waterinjectie.  Alhoewel de resultaten tegenvielen, lijkt het vooralsnog de meest voor de hand liggende methode. Experts waarschuwden dat 1,50 onder NAP een meer realistische uitkomst zou zijn, maar de ambitie van de politiek ligt op 1,90 onder NAP.

Jonge haven
De gemeentelijke jachthaven ligt aan de oude veerdam ten zuiden van het dorp. Het is een getijdehaven. Dat betekent dat de haven alleen bereikbaar is bij hoog water. Op dit moment kunnen schepen met een diepgang van 1.10 meter doorgaans van 2 uur voor hoog water tot 2 uur na hoog water de haven in- en uitvaren. De haven heeft een capaciteit van 140 passantenplaatsen en 25 vaste ligplaatsen voor de eilander bootjesclub. Ten zuidoosten van de haven is een ankerplaats waar platbodems kunnen droogvallen.

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten