Nieuws

Jacht kapseist in branding bij Portugal en kost leven aan vier opvarenden

Ondanks waarschuwingen voer de bemanning uit in extreme omstandigheden

17:05

Foto: Aires Almeida / CC BY 2.0

Voor de kust van Portugal is afgelopen vrijdag een boot omgeslagen met vier dodelijke slachtoffers tot gevolg. Op videobeelden op social media is te zien dat de Bavaria 38, die onder Deense vlag voer, vertrok uit de haven van Peniche, ten noorden van Lissabon. De boot was onderweg in zuidelijke richting. Waarom de opvarenden besloten uit te varen in het extreme weer is niet bekend.

Op de video is te zien dat de boot een halve mijl uit de kust met weinig zeil door hoge golven vaart, en uiteindelijk omslaat door een breker. De Portugese marine kreeg om 11.08 uur een melding van het ongeval en rukte uit met een helikopter. Al snel was duidelijk dat drie van de opvarenden, twee vrouwen (46 en 61) en een man van 56, waren overleden. Zaterdag kwam naar buiten dat er nog een man  (57) was aangetroffen in de aangespoelde boot. Alle opvarenden hadden de Deense nationaliteit. Geen van de slachtoffers droeg een reddingsvest toen ze gevonden werden.

Waarschuwing
Het Portugese medium Correio da Manhã meldt dat de opvarenden gewaarschuwd waren door andere zeilers uit de haven van Peniche. Toch voer de boot op zee tijdens weercode rood – afgegeven door Portugees metereologisch instituut – tussen golven van acht meter hoog.

Een foto op het strand laat de boot ondersteboven zien zonder mast, kiel en roer. Vragen over waarom de boot de zee opging, wie de opvarenden precies waren, waarom ze geen reddingsvesten droegen en waarom de boot niet terug naar wal kon komen zijn vooralsnog onbeantwoord.

Tags: Last modified: 8 november 2023
Sluiten