Nieuws

iShares Cup 2008: Formule 1 taferelen op het water

Lugano, Zwitserland was afgelopen weekend achtergrond voor de spectaculaire iShares catamaranraces. De plaats in Zuid Zwitserland was de eerste toplocatie van in totaal vijf, waar de Extreme-40 catamarans hun krachten hebben laten zien. De finale zal plaatsvinden in en rond de IJ-haven van Amsterdam van 19 tot en met 21 september 2008.

07:28

De Formule 1 onder de catamarans, zo worden de Extreme 40’s wel genoemd. Met het gewicht van een Mini Cooper en met een totaal zeiloppervlak van 178m2 (zo groot als een tennisveld) leggen deze catamarans op volle snelheid 100 meter in 5,5 seconde af. Door het wisselende weerbeeld konden de supercatamarans al hun kunsten laten zien. Windstilte, onvoorspelbare windvlagen, stortvloeden en zonneschijn ze hebben het allemaal gehad.

Diverse Nederlandse topzeilers nemen deel aan de races. Best presterende Nederlander van het afgelopen Zwitserse weekend was America’s Cup winnaar Pieter van Nieuwenhuyzen op de Allingha. Hij eindigde op een vijfde plaats. Nog voor het iShares team met Nederlander Gerhard van Geest (6). Sander Speet en Mischa Heemskerk op de Holmatro eindigde op een zevende plaats. Het Volvo Ocean Race team met o.a. oud Olympisch zeiler Herbert Dercksen aan boord moest duidelijk nog even wennen. Twee van de negen races hebben zij niet kunnen finishen en eindigden daardoor op de één na laatste plaats (9). De top drie bevatte geen Nederlanders en bestond uit: 1. JP Morgan Asset Management, 2. Team Origin, 3. BT

De komende maanden worden de vier overige Europese toplocaties aangedaan. De eerstvolgende race wordt gehouden in Hyeres, Frankrijk van 13-15 juni. Gevolgd door Cowes, Engeland (2-4 augustus), Kiel, Duitsland (29-31 augustus) en de finale in Amsterdam van 19 tot en met 21 september.

Foto: Team JP Morgan Asset Management, iShares 2008, Lagano, Zwitserland.

Last modified: 2 juni 2008
Sluiten