Actueel, Nieuws

Inschrijflijst Fastnet in 24 minuten vol

14:00

Rolex Fastnet Race - Rolex - Kurt ArrigoDe deelnemerslijst voor de 90e Rolex Fastnet Race is vol. Binnen 24 minuten na opening van de online inschrijving was de limiet van 300 boten bereikt. De inschrijvingen openden maandag 12 januari om 13.00 uur Nederlandse tijd.

Twee jaar geleden werd de limiet van 300 inschrijvingen ‘pas’ na 24 uur bereikt. Dat was toen ook al goed voor een record. Vanwege de grote populariteit werd het maximum aantal deelnemers toen uiteindelijk verhoogd naar 340.

Voorrang RORC-leden

Race manager Nick Elliott maakte in oktober 2014 bekend dat RORC-leden bij de inschrijving voorrang zouden krijgen en sprak vervolgens de verwachting uit dat het storm zou lopen bij de inschrijving.

De deelnemerslijst wordt pas definitief na zondag 18 januari, wanneer alle inschrijvingen verwerkt en gesorteerd zijn. De eerste week krijgen RORC-leden voorrang op niet-RORC-leden, daarna geschiedt de indeling op volgorde van inschrijving.

Maandagmiddag waren er 375 boten ingeschreven. Volgens de organisatie valt tussen de vijf en tien procent van de ingeschreven boten uit voorafgaand aan de wedstrijd. Ook degenen die op de reservelijst staan, maken dus nog een kans op deelname.

Rolex Fastnet Race route - Rolex - KPMSVereisten

Vanwege de potentieel zware condities moeten de deelnemers aan de 608 mijl lange race aan strenge veiligheidseisen voldoen. Zo moet ten minste 30 procent van de bemanning (waaronder de schipper) aan een ISAF-gecertificeerde survival training hebben deelgenomen. Ook dient een van de bemanningsleden een voor watersport toepasselijke EHBO-training hebben gevolgd – of er moet een arts/verpleegkundige aan boord zijn.

Verder moet ten minste de helft van de bemanning (waaronder de schipper) in de twaalf maanden voorafgaand aan de wedstrijd 300 mijl aan offshore RORC-wedstrijden hebben gevaren. Voor de Nederlandse en Belgische deelnemers is een groot gedeelte van de 300 mijl te behalen tijdens de North Sea Race en, hoewel officieel geen RORC-wedstrijd, ook bij de Vuurschepenrace.

 

Foto: Rolex/Kurt Arrigo/Daniel Forster/KPMS

Last modified: 14 januari 2015
Sluiten