Nieuws

In première: Mark Slats – documentaire

“Comfortabel in het niet-comfortabel zijn”

11:58

Mark Slats – de documentaire is vanaf vandaag bij Zeilen te bekijken. Het is de eerste film ooit die over deze intrigerende roeier, zeiler en atleet gemaakt is. In 2017 roeide Mark als snelste solo de Atlantische Oceaan over, en in 2018 deed hij als eerste Nederlander ooit mee aan de Golden Globe Race – en hij finishte zelfs als tweede. Wat drijft hem om telkens tot het uiterste van zijn kunnen te gaan? We interviewden Mark en filmmaker Lian Jonkman over de persoonlijke en inspirerende film.

Droom die uitkomt

De intieme documentaire volgt Mark Slats bij zijn laatste grote uitdaging: tien Ironmans (volledige triatlons) in tien dagen volbrengen. Vanaf de vroege ochtenduren leef je met hem mee; aan het ontbijt, op de fysiotafel in zijn woonkamer en als hij de gracht in duikt. Tussendoor blikt hij terug op wat hem vormde tot de grote avonturier en doorzetter die we nu kennen.

Het is de eerste documentaire die ooit over Mark Slats gemaakt is, “alsof een droom werkelijkheid wordt,” aldus Mark. Hij zit alweer midden in de voorbereidingen voor zijn volgende uitdaging – later dit jaar met vier man in recordtempo de Atlantische Oceaan overroeien – maar beantwoordt graag wat vragen. “Dit is iets wat ik altijd al heb gewild. Ik hoop met deze documentaire heel veel mensen te inspireren en te laten zien dat er zoveel meer mogelijk is dan je denkt, als je er maar voor durft te gaan.”

Inspirerend

Een inspirerende documentaire is het zeker geworden. Lian Jonkman, filmmaker en editor, was op zoek naar een onderwerp voor haar eerste documentaire, toen ze op het idee kwam om Mark te benaderen: “Ik dacht aan het moment dat mijn vriend, Tom, die ook fanatiek zeiler is, mij meenam naar een lezing van Mark Slats in Drimmelen (2019). Ik wist niet wie hij was, maar luisterde vol verbazing naar zijn verhalen, waar ik mij op geen manier in kon verplaatsen. Ik vroeg mij vooral af waarom er geen documentaire over hem te vinden was. Het is een onderwerp dat niet heel dicht bij mij staat, maar mij daarom juist erg interesseert en mij doet afvragen waar Mark zijn energie en motivatie vandaan komt.”

Documentaire Mark Slats

Motivatie

In mei 2022 begon Mark aan een nieuwe uitdaging: tien Ironmans in tien dagen volbrengen. Een goed moment om te beginnen met het filmen van een documentaire over de man die altijd de grenzen van zijn comfortzone op blijft zoeken – of het nou roeiend, zeilend of dus zwemmend, fietsend en rennend is. Lian: “Mijn nieuwsgierigheid in Mark zijn verhaal is vooral zijn achtergrond. Waar is dit zaadje geplant, hoe kan het dat hij zo’n diepe motivatie voelt voor extremen, en hoe gaat hij om met tegenslagen?”

Marks enorme optimisme en vrolijkheid, zelfs als hij er fysiek flink doorheen zit, komen ook in de film goed naar voren. Waar komen die kracht en houding vandaan? “Nou, dat is iets wat ik denk van mijn moeder heb en wat we misschien vooral hebben geleerd toen ze ziek werd,” denkt Mark. “Dat zelfs toen er geen hoop was, ze altijd positief en optimistisch bleef.”

Documentaire Mark Slats

Support

In de zeilwereld is Mark dan wel een bekende, daarbuiten kennen minder mensen zijn naam. “Tijdens de Ironmans viel het mij op dat veel mensen uit de buurt en in de omgeving wisten wie hij was en wat hij deed. Hij is dan misschien (nog) niet zo bekend door heel Nederland, maar er is wel een grote groep die hem op de voet volgt en steunt. Dit komt in de documentaire niet zo naar voren, en zou ook zeker iets zijn waar ik achteraf meer aandacht aan had willen besteden, maar ergens moet je toch concessies doen.”

“Het was bewonderenswaardig hoeveel betrokkenheid er was tijdens de Ironmans,” vervolgt Lian. “Elke dag deden er groepen met mensen mee, kwamen er mensen kijken langs de weg en online was er ook veel support, nog veel meer dan we hadden verwacht. Iedereen probeerde het beste uit zichzelf te halen om toch een stukje mee te doen. We hadden eigenlijk niet verwacht dat de energie zo aanstekelijk zou werken, dat was mooi om te ervaren.”

Ook voor Mark werkte de filmploeg op hun beurt extra motiverend: “Het was onwijs gaaf om zo gevolgd te worden. Lian en haar crew waren ook super relaxed en altijd respectvol. Het geeft ook een hele dosis extra motivatie.” Het resultaat is een prachtige documentaire over persoonlijke drijfveren, buiten je comfortzone gaan en vooral heel hard doorzetten. Meer informatie over Marks nieuwste avontuur, de World’s Toughest Row, vind je hier.

Beeld: stills uit de documentaire

Last modified: 22 februari 2024
Sluiten