Nieuws

Holland Regatta: mooie oogst

Eenmaal goud, drie maal brons. Dat is de oogst van de Nederlandse zeilers op de afgelopen Holland Regatta in Medemblik. Goud voor surfer Joeri van Dijk, brons van de 470-teams Coster en De Koning/Berkhout en eveneens brons voor de Tornado-equipe Booth/Dercksen. Verder eindigden vier teams in de top 10.

10:23

Eenmaal goud, drie maal brons. Dat is de oogst van de Nederlandse zeilers op de afgelopen Holland Regatta in Medemblik. Goud voor surfer Joeri van Dijk, brons van de 470-teams Coster en De Koning/Berkhout en eveneens brons voor de Tornado-equipe Booth/Dercksen. Verder eindigden vier teams in de top 10.


Bondscoach Jaap Zielhuis toonde zich tevreden en sprak van een goede en mooie Regatta. “Met twee lichtweer dagen en een dag harde wind op zaterdag, hebben we de sterke en zwakke kanten van de zeilers goed kunnen zien en dat kunnen we nu meenemen in de trainingen. Dit jaar richten we ons op de EK’s en WK’s, daar moet het gebeuren en dan is deze Holland Regatta met zijn variatie in wind een goede voorbereiding.”


Mistral
Windsurfer Joeri van Dijk uit Ter Aar haalde bij de Mistral mannen het goud binnen. Van Dijk: “Hier ben ik hartstikke blij mee, want ik heb niet veel op de Mistral getraind. We zijn vooral gericht op het nieuwe olympische board, de Neil Pryde RS:X. Ik train nu veel op de Formula Windsurfing, omdat dit board een betere voorbereiding biedt op de Niel Pryde. Hopelijk kan die over twee maanden geleverd worden. We hebben op deze Holland Regatta veel verschillende wind- en weersomstandigheden gehad en dat vond ik geweldig.” 


470 mannen en vrouwen
Zowel bij de 470 mannen als vrouwen bereikten de Nederlandse teams de Grand Final. De beste drie streden om de medailleplaatsen. Sven en Kalle Coster en Marcelien de Koning/Lobke Berkhout haalden het brons binnen. Over het nieuwe systeem van het varen van halve finales met een ‘grand final’ voor de drie besten is coach Jaap Zielhuis goed te spreken. “Het is spectaculair om mee te maken, leuk om te zien en waanzinnig spannend. Ik hoop van harte dat hiermee doorgegaan wordt en er verder mee geëxperimenteerd wordt.”


Tornado
Na de vlootwedstrijden van zaterdag, zakten Booth en Dercksen voor het eerst tijdens de Holland Regatta net buiten het podium. Een vierde plek gaf echter toegang tot de halve finales op zaterdagavond vlak voor de haven van het Regatta Center. Bij een zuidwestenwind kracht vier zorgden de vier afvalwedstrijden voor veel spektakel. Het motto was om geen laatste te worden, want dat betekende eliminatie. De Australiërs Bundock/Biachi, de Spanjaarden Echavarri/Paz en Team Zwitserleven mochten uiteindelijk door.
Op zondag speelde de wind de zeilers parten. Op de Tornado-baan was het zeer wisselvallig. Dercksen: “Jammer dat het zo eindigt. Er stond gewoon geen wind. Als de één een vlaagje heeft, is die weg.” De Spanjaarden pakten de overwinning, gevolgd door de Australiërs en de Nederlanders. Dercksen: “We staan in elk geval op het podium, dus we mogen niet klagen. We hebben voor het eerst weer echt gevaren. Aanstaande donderdag doen we mee aan de Volvo Champions Race in Duitsland en daarna gaan we naar het WK. We gaan rustig door.” Het duo was te spreken over het experiment met finales. Booth: “Het is een goed initiatief. Het verandert wel wat aan het spel, maar het voegt ook iets toe voor media en toeschouwers. Vooral zondag was een mooi spektakel.”


Yngling, Finn
Het Ynglingteam met Janneke Hin, Klaartje Zuiderbaan en Petronella de Jong werd vierde. Het team nam risisco’s door scherp te starten, maar dat leverde geen podiumplaats op. Met de vierde plaats haalde het team wel de A-llimiet van NOC*NSF. Ook Finnzeiler Stefan de Vries voldeed met zijn zevende plaats aan de A-limiet van NOC*NSF.


Oud-topzeilers
De afdeling Topzeilen van het Watersportverbond werkt momenteel met veel oud-topzeilers als Serge Kats, Wil van Bladel, Guido Alkemade en Sven Karsenbarg. Zielhuis: “Voorheen waren we onze topzeilers kwijt. Gelukkig werken we nu anders en blijven de topzeilers betrokken bij de sport. De kennisoverdracht is hiermee veel beter en ik ben blij dat we met deze mannen werken, die allen coach zijn. Ook Jan Kouwenhoven (tweevoudig wereldkampioen in de 470-herenklasse) geeft nu vaak training in Medemblik en daar profiteert de jongere generatie van.


Uitslagen: http://www.hollandregatta.org

Last modified: 7 september 2006
Sluiten