Nieuws

Het wordt rustig in de Franse zeehavens

Komend weekend starten niet alleen veertien Open 60’s en zes trimarans in de Transat Jacques Vabre, ook de maxi-trimarans kiezen zee. Ditmaal om met een nieuw record rond de wereld de Jules Verne-trofee te veroveren.

15:47

Opvallend is het extreem hoge niveau van de deelnemers aan de dualhanded transat van het Noord-Franse Le Havre naar Costa Rica. De zestigvoeters zijn op een na van de nieuwste generatie boten. De meesten zeilden mee in de Vendée Globe en zijn met de ervaringen uit deze solorace rond de wereld nog sneller en betrouwbaarder gemaakt. De lijst met deelnemers bestaat vrijwel uitsluitend uit doorgewinterde oceaanracers, bekend van de Vendée Globe, Volvo Ocean Race en andere roemruchte wedstrijdcircuits.

Inmiddels naderen de deelnemers aan een andere transat, de Solidaire du Chocolat, de overkant van de Atlantische Oceaan. Deze wedstrijd wordt gezeild met de kleine versie van de IMOCA-60’s (Open 60’s), de Class 40.

Terwijl Franck Cammas bekend maakte dat hij zal deelnemen aan de Volvo Ocean Race, werd zijn trimaran Groupama klaar gemaakt om een aanval te doen op de Jules Verne-trofee. Deze trofee gaat naar de houder van het record nonstop ‘rondje wereld’ met een volledige bemanning en is in handen van Bruno Peyron. Met de maxi trimaran Orange 2 deed Peyron 50 dagen en 16 uur over de circumnavigatie.

Het moment van starten van deze recordpoging kunnen de deelnemrs zelf kiezen. De start-finish lijn ligt op het Kanaal tussen Ouessant (Frankrijk) en The Lizzard (UK). 

Cammas heeft een heus sterrenteam weten samen te stellen. 

Tegelijkertijd zal de grote concurrent van Groupama, Banque Populaire ook een poging doen om de Jules Verne-trofee te veroveren. Banque Populaire zette deze zomer een zeer indrukwekkend transatlantisch record neer met Marcel van Triest als navigator in dienst bij Pascal Bidégorry.

Foto’s: www.jacques-vabre.com, Lloyd Images, AFP Marcel Mochet

Last modified: 5 november 2009
Sluiten