Nieuws

Henk de Velde vindt zijn expeditieschip in Amerika

 "De Campina is verkocht," meldt Henk de Velde vanuit IJmuiden, "aan iemand uit Friesland die er mee gaat reizen." De verkoop maakt de weg vrij voor een nieuw schip, waarmee De Velde zijn eilanden-expeditie wil maken.

15:06

“De Campina is verkocht,” meldt Henk de Velde vanuit IJmuiden, “aan iemand uit Friesland die er mee gaat reizen.” De verkoop maakt de weg vrij voor een nieuw schip, waarmee De Velde zijn eilanden-expeditie wil maken.


Aanvankelijk had De Velde de voormalige Fleury Michon IV op het oog, maar die aankoop ging niet door. “Ik sprak Robin Knox-Johnston erover en die zei ‘dat schip is nooit gebouwd om 20 jaar oud te worden.’ Bij nadere inspectie ontdekte ik te veel gebreken.” In Amerika vond De Velde vervolgens een beter alternatief, een 52-voets trimaran naar een ontwerp van Chris White, de Juniper.


De Velde: “In 1985 heb ik Chris al eens een briefje gestuurd waarin ik hem complimenteerde met zijn ontwerp. Hij was toen beginnend ontwerper. Toen ik hem een tijdje terug mailde voor wat studiemodellen, herinnerde hij zich die correspondentie. Toen bleek ook dat hij deze tri –zijn eigen boot- uit 1981 te koop had staan. Hijzelf had een wat luxer schip voor zichzelf ontworpen. Ik ben naar Amerika gevlogen om te kijken en wist meteen dat het goed zat. Door de eenvoud. Door het ontwerp, dat mij bevalt; ik kan nergens een lage cat vinden, ze zijn mij allemaal te hoog. En de prijs was goed.”


“White heeft dit schip gekoesterd. De rompen zijn gebouwd van hout-epoxy, geen multiplex, maar cederhout van 2,5 cm dik. De beams hebben extra verstevigingen, het is een sterk gebouwd schip dat 20.000 mijl heeft gezeild. Het zeilplan bestaat uit twee verstaagde masten. Relatief kort, de hoofdmast is 15 meter, de andere 12, dus het is een handzaam tuig van in totaal 110 m2.”


Begin augustus vliegt De Velde naar Amerika om de boot klaar te maken voor de oversteek naar Nederland. Begin september hoopt hij in IJmuiden af te meren.
Volgend jaar wil Henk de Velde vertrekken voor een langdurige wereldexpeditie langs allerlei eilanden.
Laurens van Zijp

Last modified: 4 september 2007
Sluiten