Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Grou vergroot voorsprong met vierde overwinning

10:48

Het Grouster skûtsje pakt voor de vierde keer winst in de SKS series. Veel schippers zien Lemmer als thuiswater,  voor hen blijkt het geen thuisvoordeel te zijn. De mannen van Grou gaan goed van start en geven de koppositie ook niet meer prijs. Vandaag varen de skutsjes nogmaals in Lemmer, morgen is de laatste wedstrijd van het SKS in Sneek.

Van start

SKS Lemmer. Skûtsje Earnewâld Een valse start voor It Doarp Huzum, te gretig gaan zij van start en ze passeren de startlijn te vroeg. Ondanks de herstart sluit het skutsje al snel weer aan bij de vloot. Bij de bovenboei ligt het skûtsje uit Huizum alweer op de tiende plaats.

Grou start onderin met een bakboordslag naar de vaargeul om vervolgens met een lange stuurboordslag en vrije wind door de baai te zeilen. Met een korte bakboordslag rondt Grou als eerste de bovenboei.

Earnewâld maakt aan het eind van het eerste kruisrak een slimme keuze door een stuurboordslag achter een aantal skûtsjes te maken, zodat het over bakboord de boei kan aanzeilen. Daardoor moesten de stuurboordskûtsjes ruimte geven bij de ton en zo kon Earnewâld als eerste in achtervolging op de koploper. Akkrum kende een mindere start en rondde als hekkensluiter de bovenboei.

Vlak langs het publiek

De benedenboei ligt vlak voor het enthousiaste publiek op de dijk bij de industriehaven. Drachten zeilt voor de wind om een aantal voorgangers heen en klimt van de achtste naar de derde plaats in het veld. Ook Huizum doet goede zaken en rondt de boei als vijfde. Regerend SKS kampioen, Douwe Jzn. Visser van Sneek, bivakkeerde in de middenmoot maar lijkt zijn kansen af te wachten.

De Lemsters varen een wisselvallige wedstrijd. Vanuit de start liggen zij op de derde plaats, zakken vervolgens af naar de elfde plek en vechten zich van daaruit weer naar voren. Inmiddels ligt het veld zo ver uit elkaar dat kruisende en voordewindse skûtsjes door elkaar in het wedstrijdwater zeilen. Een prachtig gezicht voor de toeschouwers op het strand en de pier.

SKS Lemmer. Langweer op weg naar de eerste onderton, terwijl Grou al naar de tweede onderton zeiltSneek vecht zich terug

Pas in het laatste kruisrak van de vierde route worden de aanvallen van Sneek op Huizum beloond. Met een stuurboordslag vlak langs de wal richting het Ir. Woudagemaal pakt Sneek voldoende hoogte om vervolgens over bakboord langs It Doarp Huzum te zeilen. Op weg naar de finish blijft het spannend tussen de twee.

Grou en Earnewâld liggen weer dichter bij elkaar. Na het ronden van de onderste ton doet Earnewâld een laatste aanval. “Maar Douwe is ook niet onnozel,” concludeerde de schipper van Earnewâld nuchter. En dus behaalde Grou de tweede overwinning op rij en de vierde winst van dit kampioenschap. “Vier keer eerste, dat is ons nog nooit gebeurd,” klinkt een tevreden Douwe Azn. Visser, schipper van Grou.

Daguitslag Lemmer

 

Bron: www.skutsjesilen.nl

 

Last modified: 31 juli 2014
Sluiten