Actueel, Nieuws

Grootse plannen voor de Afsluitdijk

14:36

De Afsluitdijk krijgt de komende jaren een flinke opknapbeurt, aldus minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Schultz heeft dit aangekondigd bij de Stevinsluis in Den Oever. Rijkswaterstaat zal de 32 kilometer lange waterkering tussen Noord-Holland en Friesland over de hele lengte versterken. Op die manier moet Nederland nog beter beschermend zijn tegen overstromingen vanuit zee.

AfsluitdijkBij Den Oever en Kornwerderzand komen nieuwe keersluizen en pompen om meer overtollig water uit het IJsselmeer te kunnen afvoeren, ook bij hoogwater. Daarmee ontstaat het grootste gemaal van Europa. De pompen kunnen straks het water van circa tien olympische zwembaden per minuut wegpompen.

De ruim tachtigjarige Afsluitdijk, die het IJsselmeer afsluit van de Waddenzee, moet ook een icoon en internationaal visitekaartje voor de Nederlandse waterbouwkunde en innovatie worden. Kunstenaar Daan Roosegaarde komt daarom met een ontwerp om ‘de beleving van de dijk’ te vergroten.

“De Afsluitdijk kan een voorbeeldfunctie krijgen als slimme dijk die niet alleen beschermt tegen hoogwater, maar waarmee je ook energie kunt winnen, de regionale economie, recreatie en toerisme stimuleert en de natuur een impuls krijgt”, zegt Schultz. De rijksoverheid en de regio trekken samen op om de plannen uit te werken.

Trekvissen

Eerder werd al bekend dat er ook een kronkelrivier wordt aangelegd waardoor trekvissen makkelijker van zoet naar zout water en vice versa kunnen zwemmen. Nu kunnen ze dat doen via de sluizen, maar dat gebeurt slechts mondjesmaat. Rijk en regio kondigden eerder ook al plannen aan om de Afsluitdijk toeristisch aantrekkelijker te maken met nieuwe wandel- en fietsroutes.

 

Bron: ANP

Foto: beeldbank.rws.nl/Rijkswaterstaat/Bart van Eyck

Last modified: 18 mei 2015
Sluiten