Actueel, Nieuws

Groot nautisch evenement in Antwerpen

10:04

Negentig schepen met een authentiek karakter komen in het weekend van 25, 26 en 27 september naar het nautische evenement Water-rAnt. Onder hen de grootste topzeilschoener ter wereld Wylde Swan, een vloot zeilende vrachtschepen en de houten kotters. De laatste brengen zoals vanouds mosselen uit Zeeland mee. De boten meren aan in het Bonapartedok, het Willem- en het Verbindingsdok, te Antwerpen.

Zeilers komen in dit weekend samen met hun jollen, aken, klippers en rond- en platbodems of Old Gaffers. Het zijn stuk voor stuk historische boten tussen de 6,5 meter en 65 meter lengte. Op vrijdagmiddag varen de boten in een parade de Antwerpse havens binnen.

Activiteiten

Water-rAntAlle schepen die deelnemen aan de beroemde Tall Ships Races zijn open voor bezoek. Aan boord kan men kennismaken met de trainees en de schippers. Er is een Scheepsmaatjesparcours voor kinderen, scholieren en gezinnen. Een ontdekkingstocht met mastklimmen op schoenerbrik Jantje, scheepsonderdelen herkennen, varen met modelbootjes, werken met touw en veel meer nautische activiteiten.

Wie denkt aan een professionele zeemansopleiding of een kennismaking met stuurbrevetten voor de pleziervaart kan ook op Water-rAnt terecht. Er zijn veertig exposanten met ‘watererfgoedzorgers’ die bezoekers graag wegwijs maken in wat hen fascineert.

Zeelanddorp

De nautische handel en samenwerking tussen Antwerpen en Zeeland vormen een sterke band. Zeeland zorgt voor een palet aan smakelijke en verrassende streekproducten zoals wijn, schaal- en schelpdieren, zeekraal en wier, kazen en allerhande lekkers uit het zilt. Vanzelfsprekend zijn er diverse Zeeuwse schepen, die de vaart op Antwerpen onderhielden, open voor bezoek. Onder hen de  tweemastklipper Avontuur en de meer dan honderd jaar oude beurtvaarder Frans Naerebout.

Meer informatie over Water-rAnt is te vinden op shiptoshore.be

 

Foto: havenpaal.blogspot.nl

Last modified: 15 september 2015
Sluiten