Nieuws

Goud en twee keer zilver Nederlandse zeilers

10:07

Miami – Het Olympisch jaar is goed van start gegaan voor de Delta Lloyd Kernploeg maar ook voor merkenteam Coster tijdens de Wereldbekerwedstrijden in Miami. Op zaterdag 28 januari wonnen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout het goud in de dames 470 klasse, Marit Bouwmeester ging met het zilver in de Laser radial klasse naar huis net zo als Sven en Kalle Coster bij de mannen in de 470 klasse.

Op de beslissende dag op 28 januari liet de wind het enigzins afweten op Biscaine Bay tijdens de Miami Olympic Classes Regatta 2012. Er moest gezeild worden in zeer lichte omstandigheden zoals dat heet. Zoeken naar wind op vlak water. Zie ook VIDEO

Goud voor Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (bovenste foto)
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben de weg terug gevonden na het teleurstellende WK in Perth. Het ervaren team analyseerde hun eerste prestatie in dit Olympische jaar.

Lisa Westerhof: “Dit is zeker het jaar, de spanning van de spelen zal op de dag zelf komen, maar we beseffen ons heel goed dat het komende half jaar heel erg belangrijk gaat worden. En dat we echt hard moeten blijven werken en onszelf moeten blijven verbeteren.”

“Vandaag was heel erg lastig, maar we zijn heel tevreden over hoe we die medalrace hebben doorstaan. Er was heel weinig wind, veel draaiingen en drukverschillen. En dan nog die golven van de toeschouwers, dat maakt het gewoon heel lastig. Je komt soms gewoon helemaal stil te vallen. Spannend.”

“Waar ik vooral tevreden over ben is dat we ons vastbijten in de dingen die we met elkaar hebben afgesproken om te verbeteren dit jaar. En ik ben blij om te zien dat dat vaak zijn vruchten afwerpt. En goed, af en toe lukt het nog niet, maar we gaan er heel hard aan werken om dat weer constant te krijgen de komende tijd.”

Lobke Berkhout voegde daar aan toe: “We hebben we een goede evaluatie gemaakt van het WK en nieuwe focuspunten gemaakt. Daar hebben we afgelopen week heel hard aan proberen te werken en dat ging een paar momenten toch nog wat minder. Maar er moet altijd nog wat te leren blijven.”

“Maar het ging op veel momenten ook wel weer heel goed. En dat schept vertrouwen dat als we daarmee bezig blijven dat we het plaatje dan heel duidelijk hebben. En mooie wedstrijden kunnen varen. Ja, natuurlijk heb je weer dat vertrouwen nodig, dat waren we zeker niet kwijt. We blijven wel geloven in onszelf. Op dit resultaat kunnen we voortbouwen en scherp blijven. Koppen erbij en keihard blijven werken.”

Marit Bouwmeester wil nog veel ‘skills’ verbeteren (foto tweede van boven)
Marit Bouwmeester had haar trainingsdoelen in Miami gerealiseerd, maar leerde ook dat het ‘wegvaren’ van een tegenstander tijdens een medalrace en ook in de races daarvoor nog niet zo eenvoudig is en dat er nog veel werk aan de winkel is.

“Eigenlijk kwamen we hier om te trainen. Wat dat betreft hebben we heel veel lessen geleerd op alle gebieden. We hadden onze eigen doelen gezet voor dit evenement. En dat ging best goed. Maar je wilt ook altijd winnen.”

“Toen ik gister probeerde de Chinese te matchracen ging dat niet helemaal goed. Vandaag ging dat ook niet helemaal super. Dus het is wel duidelijk waar we aan moeten werken.”

“Ik probeerde de Chinese bij de start te pakken en dat lukte op zich wel aardig. Ze startte als laatste. Dus ik dacht, als ze een slechte start heeft, is dat de enige mogelijkheid op een kans. Maar zelf deed ik het ook niet heel handig, maar het is alleen maar goed om deze lessen nu te leren en niet straks tijdens de Olympische Spelen.”

“Met weinig wind is het gebied waar ik nog het meeste aan moet werken. De techniek voor de lichte wind en vooral het vlakke water. Maar daarom blijven we hier ook nog een maand langer om daar beter op voor te bereiden.”

“Tijdens zo’n evenement voel ik echt totaal nog niet de spanning. Natuurlijk ook omdat we net het WK hebben gehad. Maar je merkt wel dat iedereen veel meer naar elkaar begint te kijken. Het is gewoon echt zaak om je eigen trainingen af te werken en je eigen skills zo goed mogelijk te maken. Deze weersomstandigheden kunnen ook in Weymouth voorkomen.”

Zeilende broers Coster goede weg ingeslagen (onderste foto)
Team Coster, dat geen onderdeel is van de Delta Lloyd Kernploeg maar een eigen weg naar London 2012 heeft uitgestippeld, deed ook goede zaken in Miami.

Sven Coster: “Het is een goede start geweest, eerst winnen we de North American kampioenschappen en nu tweede worden. Bij de start van 2012 denk je er wel over na, maar je weet het natuurlijk niet. Het is altijd spannend. Het is tot nu toe allemaal een goed jaar geweest. Helemaal geweldig. Een tevreden gevoel hou ik eraan over. Dat is echter wel een pittige understatement in relatie met onze medalrace, want die had wel echt veel beter gemoeten.”

Kalle Coster zei: “Als je me een maand geleden had gevraagd dat we hier zo zouden varen had ik gezegd dat je gek was.”

De Australische wereldkampioenen verdedigden hun voorsprong in de medalrace en zeilden de Nederlandse broers naar achter in het veld. Toen de Australiërs zeker waren van goud, lieten ze de Nederlandse broers gaan. De Costers hadden geen antwoord hierop.

“We moeten een goede analyse maken om te kijken hoe we met dit soort situaties omgaan. Er zitten nog veel leerpunten in, we kunnen nog beter.”

LeFevre en Krol focus op eerste nominatie-evenement
Delta Lloyd Kernploegleden Steven LeFevre en Steven Krol eindigden op een tiende plaats. LeFevre zei: “Deze week had zijn ups en downs. Sommige wedstrijden gingen goed en sommige wat minder. De coach was hier niet aanwezig. 2012 is een belangrijke jaar. Onze droom om naar de Spelen te gaan is nog heel groot.”

Steven Krol voegde daaraan toe: “Overall zijn we 10e geworden. Qua gevoel is het niet echt lekker. Maar we hebben wel wat puntjes waar we mee bezig waren deze week wat we wilden proberen te veranderen. Dat begint er langzaam aan wel in te komen. Op momenten dat dat goed gaat, varen we ook betere races. En als het niet lekker gaat, is het resultaat ook niet zo goed. We gaan nu richting Palma over 2 weken, daar gaan we trainen. Palma gaat het eerste nominatie-evenement worden. Daar gaan we heel hard voor trainen.”

Alle uitslagen zie hier

Volg de kernploeg op:
www.twitter.com/topzeilen

www.facebook.com/topzeilentv

Nieuwsvideos : www.youtube.com/topzeilentv

fotograaf Richard Langdon

Bron: www.watersportverbond.nl

Last modified: 1 februari 2012
Sluiten