Nieuws

Goed begin Nederlandse zeilers wereldbeker Miami

10:07

Op 23 januari, de eerste dag van de Miami Olympic Classes Regatta, kwamen de Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg goed uit de blokken. De wind liet het gedurende de dag langzaam afweten en ging van 12 knopen naar niets. De meeste zeilers kwamen niet verder dan een enkele race terwijl er twee op het programma stonden. Het zes daagse evenement is de tweede ISAF Wereldbeker waar 529 topzeilers uit 41 landen aan meedoen.

Paralympische zeilers ook van start
Aan deze wereldbekerwedstrijden doen ook de Nederlandse Paralympische zeilers mee. In de Sonar starten Kernploegleden Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen met een derde en een zesde plaats. Ze staan daarmee vijfde. Barend Kol opent met een vijfde en een 16de plaats in de 2.4mR klasse en staat daarmee negende in het klassement. Thierry Schmitter laat deze wereldbeker aan zich voorbij gaan wegens persoonlijke verplichtingen.

Wereldkampioen Bouwmeester start goed
Marit Bouwmeester (bovenste foto)  is met haar coach Mark Littlejohn in Miami neergestreken vooral om te trainen en starts te oefenen, Maar ondertussen won de wereldkampioen race 1 en werd tweede in de volgende race met 60 deelnemers.

Bouwmeester was zeer tevreden. “1 en 2. Ja dat ging wel goed. Mark en ik zijn
zijn hier gekomen om alleen maar te trainen en vooral om mijn starts te oefenen omdat het daar in Perth (tijdens het WK) wel eens aan gelegen heeft. Maar al mijn start waren goed vandaag ook de starts die opnieuw moesten gingen allemaal goed. Dat is een lekker begin!”

Westerhof en Berkhout beginnen ook goed
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (onderste foto) begonnen ook sterk met een tweede plaats in de enige race van de dag. Het veld telt 16 deelnemers.

Coster winnen openingsrace
Bij de 470 mannen wonnen de broers Coster (tweede foto van boven) de openingsrace. Kernploegleden Steven LeFevre en Steven Krol scoorden een tiende plaats. Ook bij de mannen in de 470 werd er maar een enkele race gevaren met 31 deelnemers.

Matchraceteams in poule B later in actie
De Nederlandse matchracers kwamen nog niet in actie. Beide Nederlandse teams zitten in Poule B. Die staan pas op dag twee van het evenement in de planning als het weer het toelaat. De beste vier van elke poule plaatsen zich voor de kwartfinales.

Marcelien de Koning van het ‘Mach 3’ team vertelde dat Renee Groeneveld, Annemieke bes en zijzelf er klaar voor waren. “Poule B komt pas op dinsdag in actie, we beginnen met een rustdag. Dus we zijn gaan kijken bij Poule A. Dat is wel jammer want we hebben er onwijs veel zin. We zitten sinds 2 januari in Miami en we hebben veel geoefend . Veel nadruk op boothandling want dat ging in Perth tijdens het WK niet goed genoeg en dat is het snelst te verbeteren. Wij zijn fit en zijn zo goed als we kunnen zijn.”

Uitslagen
Sonar (11 boten) – 2 races
1. Paul Callahan /Tom Brown /Bradley Johnson (USA) 1,3 (4)
2.John Robertson/ Hannah Stodel/ Steve Thomas (GBR) 4, 2 (6)
3.Rick Doerr /Brad Kendell / Hugh Freund (USA) 6, 1 (7)
5. Udo Hessels / Marcel van de Veen / Mischa Rossen (NED) 3,6 (5)

2.4mR – (29 boten) – 2 races
1 Damien Seguin (FRA) 2, 1 (3)
2 Helena Lucas (GBR) 9, 2 (2)
3 Megan Pascoe (GBR) 7, 4 (3)
9 Barend Kol (NED) 5, 16 (9)

Laser Radial (60 boten) – 2 races
1.Marit Bouwmeester (NED) 1, 2 (3)
2.Danielle Dube (CAN) 2, 5 (7)?
3.Charlotte Dobson (GBR) 3, 8 (11)

470 Men (23 boten) – 1 race
1.Sven Coster/Kalle Coster (NED) 1 (1)
2.Panagiotis Mantis/ Pavlos Kagialis (GRE) 2 (2)
3.Mathew Belcher/Malcolm Page (AUS) 3 (3)
10 Steven LeFevre / Steven Krol (NED) 10 (10)

470 Women (16 boten) – 1 race
1.Hannah Mills/Saskia Clark (GBR) 1 (1)
2.Lisa Westerhof/Lobke Berkhout (NED) 2 (2)
3.Maria Fernanda Sesto/Consuelo Monsegur (ARG) 3 (3)
13. Nina Keijzer / Anneloes van Veen (NED) 13, (13)

Alle uitslagen zie hier

Volg de kernploeg op:
www.twitter.com/topzeilen
www.facebook.com/topzeilentv

Bron: www.watersportverbond.nl

Last modified: 1 februari 2012
Sluiten