Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Ronde om Texel is geslaagd

20:42

Zondagochtend 16 juni kondigde de organisatie om 9.30 uur aan dat de Ronde om Texel doorgaat. Zaterdag stond er te veel wind en besloot de organisatie te wedstrijd af te gelasten. Vandaag verschenen er om 12.00 uur 194 van de 288 ingeschreven catamarans aan de start.

ink en Van Leeuwen - Foto Laurens MorelWinnaars

Na 2 uur en 35 minuten kwamen Peter Vink en Jeroen van Leeuwen als eerste over de finish voor het strand bij Paal 17 op Texel. Vink en Van Leeuwen gingen vanaf de vuurtoren op kop en stonden hun eerste positie niet meer af. Varend op hun fonkelnieuwe en ultralichte Nacra Carbon F20 kwamen ze mede dankzij het speciaal geprepareerde roer bijna los van het water en bereikte topsnelheden.

In hun kielzog volgden de winnaars van vorig jaar Xander Pols en Stefan Dubbeldam, die ondanks verwoede pogingen er niet in slaagden de koppositie over te nemen. John de Vries en Diederik Pauli kwamen als derde over de finish lijn.

Pittige tocht

‘De Ronde was in één woord super! Het was wel pittig, maar echt het was geen overleven. Het was gewoon echt zeilen.’ verteld Peter Vink. Het winnende duo kenden onderweg geen problemen. ‘Net voor de vuurtoren hebben we red. Mischa Heemskerk ingehaald, die had een hele mooie start en daarna hebben we de koppositie niet meer afgegeven.’

Geen vierde titel voor Heemskerk

Mischa Heemskerk kon vandaag bij winst zijn vierde titel pakken, maar slaagde daar niet in.  ‘Het was een mooie zware pot. Zeker het eerste reach rak onder spinnaker was lastig. Ik ben wel moe eigenlijk nu.’ Aldus Mischa Heemskerk.

Eerste Texelaar in de Ronde

Gunnar Larsen en Olympisch Kampioen Windsurfen Dorian van Rijsselberghe kwamen als tiende over de lijn en stappen beide met een grote glimlach van het water. ‘We hebben volgens plan gevaren, we zijn rustig gestart en hebben na de vuurtoren veel boten ingehaald. Het waaide hard in het begin maar het was echt een supermooi rondje!’ Aldus Gunnar.

 

Video: NOS.nl

Last modified: 17 juni 2013
Sluiten