Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Geslaagde 24 Uurs Zeilrace

13:46

De 49ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace kende ideale omstandigheden. De 567 deelnemers startten in vijftien startplaatsen met een oostenwind van 3 Beaufort met helder weer en zon. Gedurende de hele wedstrijd bleef er wind, overwegend rond de vijftien knopen. Zaterdagochtend trok hij even aan tot net boven de twintig knopen en in de loop van zaterdagmiddag zakte hij eruit naar zo’n zeven knopen. In de middag draaide de wind naar het zuidoosten waardoor het net geen spinnakerfinish voor de kust van Medemblik werd. Aan het einde van de finishtijd draaide de wind zelfs ineens negentig graden, zodat de laatste boten de weg naar de finishlijn nog moesten kruisen. In totaal zijn 523 boten gefinisht, waarvan 485 reglementair.

Finish 24 Uurs 2013Met deze wind waren er ideale lange rakken te zeilen op het IJsselmeer en Markermeer. Ook zochten veel deelnemers hun geluk op het Wad en zeilden met de stroom mee naar Vlieland en weer terug. Niet veel zeilers gingen rondom de waddeneilanden. De heldere hemel, volle maan en de vele toplichten zorgden afgelopen nacht voor een schitterend tafereel. Doordat veel deelnemers dezelfde rakken zeilden was het bij sommige boeirondingen erg druk. Vannacht was het volgens Sylvia ter Meulen van de GK 24 Racykaltrant bij de EA1 op het Markermeer zo druk dat het wel ‘een snelweg’ leek. Ook vergeleek een deelnemer een rak van Enkhuizen naar de Afsluitdijk met ‘de Kalverstraat’.

Weinig uitvallers

In totaal waren er zo’n veertig uitvallers, een normaal aantal. Veel minder dan vorig jaar toen door de heftige omstandigheden veel zeilers met gebroken materiaal en zeeziekte kampten. Aan het weer lag het dit jaar in elk geval niet. Een deelnemer kwam in aanvaring met een binnenvaartschip en brak de mast, een ander kampte met een kapotte stuurinrichting, maar wist op eigen kracht met een noodroer thuishaven Stavoren te bereiken.

Roze vrouwen en mannen

rozerokjes

In de tocht zeilde Marion Rustemeijer voor de tweede keer met haar vrouwenbemanning op de Festa (Bavaria 36). Ze vond deze Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace een verademing ten opzichte van vorig jaar. ‘De nacht was een cadeautje en het waren schitterende rakken. We hebben de hele week al gepuzzeld wat de beste strategie zou zijn en hadden zelfs een scenario voor het Wad ingebouwd, maar daar zijn we niet geweest. Dat kwam niet gunstig uit. Gemiddeld hebben we zeven knopen gevaren, dat is niet slecht voor een Bavaria.”

De mannen van de Festa-vrouwen zeilden op de ‘mannenboot’ Rosa Segunda . Rustemeijer: ‘Ons doel is om ze te verslaan, dus we zijn benieuwd. We hebben wel gelachen na de finish. Wij hebben vorig jaar roze jurkjes laten maken als teamkleding en tot onze verrassing kwamen de mannen bovendeks met roze shirts en roze rokjes aan.”

Hard werken

De kleinste boot van de vloot was de Spartaan, een one off van 5.05 meter. In de voorlopige uitslag staat hij op de tweede plaats in de tocht. De drie leden van de Watersportvereniging ‘De Zandmeren’ uit Kerkdriel kwamen behoorlijk moe over de finish: ‘Het was best afzien. Met de gennaker en het uitgebouwde grootzeil was het hard werken. We hebben zo af en toe hangend tegen de rand wat slaap kunnen pakken. Dit was de derde 24 Uurs met deze boot, maar ook de laatste. Volgend jaar hopen we een grotere te hebben. Dit was overigens het eerste jaar dat we geen schade hebben gevaren. Vorig jaar hebben we hem wel uitgevaren, maar met drie uur vertraging. Het eerste jaar vielen we uit vanwege een gebroken roer.”

De voorlopige uitslag staat op de website www.deltalloyd24uurszeilrace.nl

Last modified: 25 augustus 2013
Sluiten