Om meer studenten actief te krijgen in de klasse, start de Nederlandse Flying Junior-klasse de FJ Students Cup. De Cup, gesponsord door Dyneema, stelt zes wedstrijd FJ’s ter beschikking aan Nederlandse studentenzeilverenigingen. Op 6 juli kwamen de teams voor het eerst in actie tijdens het Vrijbuiterweekend in Loosdrecht, het weekend ervoor organiseerde de FJ-klasse een trainingsweekend voor de studenten. Zeilen is aanwezig bij de eerste bijeenkomst en spreekt initiatiefnemer Pieter Kok over het project.
“Veel lijntjes”
“Wat ontzettend leuk dat jullie hier allemaal zijn!” Pieter Kok, voorzitter van de FJ-klasse in Nederland en internationaal FJ-secretaris, heet een kleine twintig studenten welkom op het eerste trainingsweekend bij GWV De Vrijbuiter. “Vroeger, toen ik studeerde, was de FJ grotendeels een studentenklasse. Nu missen we echter de studenten in het FJ zeilen. Daar willen we met de Students Cup verandering in brengen.”
Onder leiding van Kok, Harry van Tol – ook een doorgewinterde FJ-zeiler – en 49er zeiler Robbert Huisman, lid van de talentploeg van Team NL, leren de studenten de boten daarna optuigen. “Veel lijntjes,” mompelen er veel als ze zich over de kuip buigen. Maar de ervaren FJ-zeilers leggen geduldig van ieder lijntje de functie en het gebruik uit. Ook een aantal klasse-coaches, elke vereniging heeft er een toegewezen gekregen, lopen rond om tips te geven. De studenten maken (mentale) aantekeningen en enkele foto’s en even later wapperen er zes bontgekleurde spinnakers boven in de masten.
Flying Junior
De Flying Junior (FJ) is een tweemans zwaardboot van vier meter lang. Met de spinnaker, vele trimmogelijkheden en trapeze voor het bemanningslid is het een veelzijdige boot. Zowel jong als oud vaart er fanatiek wedstrijden in, maar ook recreatief is het een leuke boot om de fijne kneepjes van het zeilen te leren. In Nederland varen zowel veel polyester als houten FJ’s rond. In de video hieronder kun je de boten in actie zien tijdens het Vrijbuiterweekend van 2023.
Gratis boten
“Ik speelde al een paar jaar met de gedachte om het gat van zeilende studenten in de FJ-klasse te vullen,” legt Kok even later uit, vanachter het roer van de rib. De wind is ’s middags eindelijk wat aangetrokken en de FJ’s zijn het water op voor een oefenrondje. “Ik heb met de Japanse FJ-commissaris overlegd of wij niet wat boten over konden nemen zodat studenten daarin konden gaan varen – daar is de klasse namelijk een stuk minder actief geworden. Dat vond hij een erg leuk plan en we mochten ze gratis hebben. Wacht, even daarheen, daar gaat iets niet goed.” Hij snelt naar een FJ toe die in gevecht is met de eigen spinnaker.
Per zeecontainer uit Japan
Als het bolle zeiltje na wat tips mooi staat, vervolgt Kok zijn verhaal: “Het was nog wel even een ding natuurlijk om ze hierheen te krijgen. We hebben ze per zeecontainer verscheept. Ik ben in maart zelf naar Japan gevlogen om daar te helpen met ze helemaal goed inpakken. Ze deden al zoveel voor ons daar gratis in Japan – ik wilde ze dat niet helemaal alleen laten doen. Ik had bedacht om om de boten heen een houten stellage te bouwen, zodat ze onderweg niet konden gaan schuiven. Dus ik had allemaal schroeven en een decoupeerzaag ingepakt – hoorde ik op Schiphol dat we geen hout mochten gebruiken tijdens het verschepen, vanwege gevaar op beestjes enzo. Uiteindelijk hebben we maar een stalen stellage gebouwd.”
Vertraging door de Houthi’s
“Vervolgens heb ik nog zes weken in spanning gezeten of er niet een container vol polyesterschroot aan zou komen. Het transport duurde langer omdat ze vanwege de Houthi’s om moesten varen via de Rode Zee. Daardoor hadden we uiteindelijk maar een maand om de boten een refit te geven- we hebben met tientallen vrijwilligers wel veertig uur per boot eraan gewerkt. Nu hebben we zes identieke, hoogwaardige wedstrijdboten, waar je in principe wereldkampioen mee kunt worden.”
Gretig gebruik
Het hele project is mogelijk dankzij hoofdsponsor Dyneema. “Toen bood Spinlock voor iedereen zwemvesten aan, Harken sponsorde voor alle boten gloednieuwe blokjes en Hagoort Sails liet nieuwe spinnakers maken in Roemenië,” somt Kok op.
Zes studentenverenigingen maakten gretig gebruik van het aanbod om voor een minimale eigen bijdrage zes officiële FJ-wedstrijden per jaar te kunnen varen: “Het is een geweldig initiatief, dat laagdrempelig is voor studenten en de ruimte overbrugt tussen het studenten- en burgerzeilen,” vindt Axel Schoneveld, secretaris van VNSZ Nestor, de overkoepelende organisatie van de studentenzeilverenigingen, en actief zeilende student. “Alles rondom het regelen en opknappen van de boten en de sponsoring zijn heel erg goed geregeld door Pieter. Nestor heeft vooral de communicatie richting alle studentenzeilverenigingen geregeld en Pieter geholpen waar wij konden. Het opknappen van de boten is veelal gedaan door vrijwilligers uit de FJ-klasse, waar ik iedereen ook ontzettend dankbaar voor ben.”
Doop
De vuurdoop voor de studenten was tijdens het Vrijbuiterweekend, toen de FJ’s de eerste wedstrijden zeilden met flinke wind. De middagwedstrijden werden vanwege te harde wind afgelast, maar de feestelijk doop van de bootjes met champagne vond wel plaats. De studenten zullen na de zomervakantie meteen deelnemen aan het NK FJ in Heeg.
Wedstrijdzeilen is een sport vol uitdaging en spanning. De Zeilen wedstrijdgids is handig voor zowel ervaren als beginnende zeilers. Van start tot finish, deze wedstrijdgids maakt je wegwijs in de wereld van het wedstrijdzeilen.