Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Flexibiliteit maakt inbouw van tanks gemakkelijk

19:44

InnoTank kleinHet inbouwen en onderhouden van tanks aan boord heeft nogal wat voeten in de aarde. Zijn ze niet moeilijk bereikbaar, dan nemen ze wel teveel ruimte in het interieur of roesten langzaam weg. Bovendien is het vaak lastig te monitoren hoe schoon de tanks zijn na ze een seizoen niet gebruikt te hebben. Innonautic, een Nederlandse specialist in water, gas en elektra-toepassingen aan boord, bedacht hier iets vernuftigs op; de Innotank. Deze flexibele vloeistoftank is bedoeld voor grijs-, zwart- of drinkwatertoepassingen en past zijn vorm aan aan de ruimte waar deze geplaatst wordt. Daarnaast kan een hoes die de binnenhuid van de tank vormt gemakkelijk vervangen worden. ‘Zo is de tank prima schoon te houden’, aldus Raoul Vercoelen van Innonautic.

Flexibele Installatie
Bij levering komt de Innotank als  een plat opgewouwen pakket. Zodra de tank van 50, 100 of 150 liter op de juiste plek is geplaatst, kan met behulp van het bijgeleverde installatiepakket (ook te huur) de tank op volume worden geperst. Met een luchtcompressor aangesloten op de af-en aanvoer , wordt de tank in de vorm geblazen die de ruimte op dat moment toelaat. Eenmaal op vol volume wordt een uv-lamp in de tank gehangen om het hardingsproces in gang te zetten. De constructieve bewanding van de Innotank bestaat uit polyester. De hars tussen de glasmatten reageert echter niet op de gewoonlijke verharder, maar louter op uv-licht. ‘Dit hardingsproces duurt ongeveer twee uur’, aldus Vercoelen, die aangeeft dat de tanks het beste door de distributeurs ingebouwd kunnen worden.

In de prijzen
De Innotank lijkt een kleine revolutie in de tankinbouwwereld te zijn. Ontwerpers kunnen kleinere en excentrischere ruimtes gebruiken voor tankinhoud en voor refits hoeven er veel minder interieurs gesloopt worden om de tanks in de gewenste ruimtes te plaatsen. Het probleem van schoon drinkwater is bovendien verholpen doordat de interne tank ieder jaar makkelijk vervangen kan worden. Ook met het oog op de verscherpte Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren lijkt de tank goed te passen in de markt voor refits. Vercoelen vatte het idee van de Innotank al in 1999. Na jaren van technische en economische haalbaarheidstudies bracht hij onlangs het product op de markt en won direct de Miami Boatshow Innovation Award. Innotank is goedgekeurd onder alle EU richtlijnen, ABYC en US Coastguard standaarden.
www.innotank.nl
www.innonautic.nl

 

Last modified: 11 juni 2013
Sluiten