Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Fit aan start tweede etappe VOR

11:18

Ontspanning na inspanning.Gedurende de eerste etappe van de Volvo Ocean Race zijn de negen bemanningsleden van Team Brunel enkele kilo’s spierweefsel en vet kwijtgeraakt. Om te zorgen dat ze 19 november weer fit aan de tweede etappe naar Abu Dhabi kunnen beginnen, beschikt Team Brunel over een medische staf. Een belangrijke rol is weggelegd voor manueel therapeut Mark Haak, die eerder ook de voetballers van Ajax en diverse olympische sporters bijstond.

“Na de finish zitten de mannen nog onder de adrenaline en stresshormonen”, zegt Mark Haak. “Ze voelen zich fysiek dan nog redelijk goed. Pas de tweede dag zie je de vermoeidheid intreden en ontstaat er een afname van de spiercoördinatie in de benen. Ook het omschakelen van de hoogste naar de eerste versnelling kost kracht. De grootste verandering is het slaapritme. In plaats van vier uur slapen, liggen ze tijdens een stopover weer een volledige nacht op bed.”

Spiermassa

Volgens Haak is het heel normaal dat de mannen gewicht verliezen tijdens het zeilen. “Elke zeiler raakt ongeveer twee tot drie kilo aan spiermassa kwijt. Je ziet dat de jongens die iets te weinig gegeten hebben andere delen van hun lichaam zijn gaan gebruiken als brandstof. We gaan daarom voor de volgende etappe het eten nog meer op de persoon afstemmen. Vooral de hoge calorieverbranders moeten hun tekorten kunnen aanvullen, zodat het lichaam niet de eiwitten in de spieren zal aanspreken. Gedurende een stopover laten we ze eten als een maagpatiënt. Dat betekent dat we ze adviseren om niet drie hele grote, maar vijf tot zes kleinere maaltijden te eten gedurende de dag.”

“Je valt ook af als je de kern- en huidtemperatuur niet op peil houdt. Wanneer je het koud krijgt gaat je lichaam namelijk meer energie gebruiken om weer warm te worden. We hebben gezien dat vooral de jongere jongens het nog wel eens koud gehad hebben. Goed aankleden is het devies. De ervaren mannen weten dit als geen ander.”

“De zeilers gebruiken aan boord andere spiergroepen, die wij in het dagelijks leven aanspreken bij het lopen, fietsen of traplopen. Daarom zie je vaak een kracht- en coördinatieverlies in de benen. Het beste herstel is zorgen dat je aan de gang blijft. Ze moeten niet stil op het strand of een bed gaan liggen. Door veel te bewegen herstel je sneller.”

Basale conditie

Mark Haak heeft met de twee andere artsen dagelijkse schema’s opgesteld met diverse oefeningen, om de zogenoemde basale conditie weer op te bouwen. “Het belangrijkste punt is de zuurstoftraining, waarbij de jongens niet met een hele hoge, maar juist met een lage hartslag moeten bewegen. Dit noemen we de herstelzone, die voor iedereen verschillend is. Dat kan je onder andere doen met rustig fietsen of hardlopen. Als je maar binnen de voorgeschreven zone van je hartslag blijft. Over de grens gaan betekent dat je het herstel uitstelt. Pas enkele dagen voor het begin van de volgende etappe gaan we weer piekmomenten inbouwen die zo ook aan boord meemaken, zoals wanneer ze aan de lieren draaien of snel naar het voordek rennen. Op deze manier worden accu’s weer optimaal geladen.”

Last modified: 12 november 2014
Sluiten