Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Zeilen nieuws

Fiets aan boord van Spindrift 2

12:34

Spindrift

De Fransman Édouard Touchard heeft samen met de schipper van Croupama 3, Franck Cammas, een ingenieus systeem bedacht. In de voorbereiding op de Route du Rhum van 2010 bedacht het Franse team om de armspieren te ontzien en ook de beenspieren in te zetten. Ze bevestigden een fiets op het dek, aangesloten op de lieren. Cammas won de race met deze nieuwe uitvinding op zijn 31,5 meter trimaran. De nieuwe missie voor Édouard is om zijn uitvinding voor Spindrift 2 te maken. Spindrift 2 is bijna 10 meter langer en heeft veel meer zeil, hier ligt dan ook de uitdaging voor Édouard.

Gewone fiets

Franck Cammas

Franck Cammas aan boord van Groupama 4 in 2010

Het is een gewone fiets die is bevestigd aan het dek. Het is hetzelfde principe als met een normale grinder, alleen maakt de zeiler nu gebruik van de grotere spierkracht in de benen in plaats van die in de armen.

Édouard coördineert de operatie samen met Florent Le Gal. “Het carbon frame is vereenvoudigd “, zegt Florent . “De stang is ook verwijderd om schipper Yann Guichard snel op het zadel te kunnen krijgen, zelfs in zijn pak voor stormachtige omstandigheden. De wielen zijn verwijderd, waardoor de fiets kan worden vastgeschroefd in de cockpit. Het zadel dat ook is gemaakt van carbon, is een normaal retail model dat nu nautisch is gemaakt. En tenslotte is het stuur vervangen door het type dat wordt gebruikt door triatlonfietsers. Die zorgt voor een comfortabelere positie met betere ondersteuning voor met name de rug.”

 

Last modified: 8 februari 2019
Sluiten