Nieuws

Ellen MacArthur standby voor nieuwe recordpoging

Vanaf 1 september staat Ellen Macarthur 'standby' voor een nieuwe transatlantische recordpoging met de 75 voet lange trimaran 'B&Q'. Het wachten is nu op optimale weersomstandigheden om het record van de Franse schipper Francis Joyon te breken. Een maand geleden slaagde hij er in binnen zes dagen, vier uur, één minuut en 37 seconden van west naar oost de Atlantische oceaan over te steken. Dat was 22 uur sneller dan het oude record dat elf jaar stand hield. Voor Ellen is het de tweede poging. In juni 2004 bleef zij 75 minuten boven de recordtijd.

11:31

Vanaf 1 september staat Ellen Macarthur ‘standby’ voor een nieuwe transatlantische recordpoging met de 75 voet lange trimaran ‘B&Q’. Het wachten is nu op optimale weersomstandigheden om het record van de Franse schipper Francis Joyon te breken. Een maand geleden slaagde hij er in binnen zes dagen, vier uur, één minuut en 37 seconden van west naar oost de Atlantische oceaan over te steken. Dat was 22 uur sneller dan het oude record dat elf jaar stand hield. Voor Ellen is het de tweede poging. In juni 2004 bleef zij 75 minuten boven de recordtijd.


Ellen bij New York tijdens haar vorige recordpoging. 


Vorige week is de trimaran in New York gearriveerd. Daar treft Ellen voorbereidingen voor haar nieuwe poging om zo snel mogelijk de 2925 mijl van New York naar Ushant af te leggen. Om te slagen moet zij een gemiddelde snelheid van 19,75 knopen zien te realiseren. Daar heeft gedurende de tocht gemiddeld twintig knopen wind bij nodig. Bovendien is de boot van Ellen 15 voet korter dan die van Joyon en heeft zij minder zeiloppervlak tot haar beschikking.


 


Hoewel de trimaran al in de Verenigde Staten ligt, blijft Ellen in Engeland om het juiste moment af te wachten om van start te gaan. Zodra de omstandigheden optimaal zijn, vertrekt zij naar New York.


Ellen Macarthur heeft al drie records op haar naam staan:
  • Met de King Fisher, een Open 60, ging zij als snelste vrouw van Plymouth naar Newport.


  • Tijdens de Vendée Globe in 2000/2001 was zij de snelste vrouw en eindige zij als tweede in het eindklassement.


  • In de Route de Rhum legde zij het traject St. Malo – Guadeloupe het snelst af.

Kijk ook op www.teamellen.com.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten