Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Eisen vaarbewijsexamen aangepast

11:14

Stichting VAMEX organiseert de examens van vaarbewijzen voor de overheid. VAMEX heeft een aantal voorstellen ter vereenvoudiging van de examenstof voor het Klein Vaarbewijs. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft dit en nog een aantal voorstellen goedgekeurd. Het Klein Vaarbewijs wordt vanaf augustus 2014 direct na het examen ter plaatse uitgereikt en in het komende najaar start een gratis omruilactie van alle oude papieren vaarbewijzen.

Vereenvoudigingen

De volgende veranderingen zijn vanaf 1 augustus van kracht:

•             In het KVB1 examen worden geen vragen meer gesteld over de inhoud van het Scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen (SRKGT).

•             In het KVB2 examen worden geen vragen meer gesteld over de inhoud van de Bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee (BVA) en het Scheepvaartreglement Eemsmonding (SRE).

Vamex+pas+voorkantDe per 1 augustus geldende aangepaste exameneisen, afbakening en toetsmatrijs en de nieuwe voorbeeldexamens staan inmiddels op de website van VAMEX. In het examen KVB1 blijven nog wel het Binnenvaartpolitiereglement en het Rijnvaartpolitiereglement en in het examen KVB2 blijft het Scheepvaartreglement Westerschelde staan. Tussen deze drie overgebleven reglementen bestaan opvallende verschillen die de kandidaat moet weten. Maar van nog meer verschillen in de geschrapte reglementen is de kandidaat binnenkort verlost.

Eerder dit jaar is ook al een aantal onderwerpen uit de examenvragen geschrapt. Deze waren van minder belang om veilig te kunnen varen. Welke onderwerpen dat waren is te lezen in Nieuws over onderwerpen in de examenvragen.

Examen getoetst op inzicht en meer praktijkgericht

Om het examen beter te laten aansluiten op de praktijk, worden de kandidaten niet meer alleen getoetst op kennis maar ook op inzicht aan de hand van praktijkgerichte vragen.

De examenvragen zijn bijna allemaal aangepast aan de nieuwe richtlijnen. Begrip en toepassing van de examenstof is, naast enige parate kennis, echt een noodzaak geworden. VAMEX adviseert om altijd actueel cursusmateriaal te gebruiken.

Dat (nog) niet iedereen op de hoogte is van deze veranderingen of daar voldoende op inspeelt, blijkt uit de slagingspercentages van KVB1. Deze slagingspercentages geven aan dat vooral jongeren moeite hebben om te slagen. Verder blijkt ook dat deze groep meestal geen cursus volgt. De VAMEX adviseert kandidaten om ‘Voorbeeldexamens’  en andere documenten op de VAMEX-website te downloaden en te bestuderen.

Directe afgifte vaarbewijs op locatie

Sinds eind mei wordt op alle examenlocaties het Klein Vaarbewijs direct na afloop van het examen aan de geslaagde kandidaten afgegeven. De directe afgifte van het vaarbewijs zorgt voor veel enthousiaste reacties onder de kandidaten en is een grote verbetering van de dienstverlening.

Omruilactie papieren vaarbewijzen in najaar

VAMEX is gestart met de voorbereiding van de al langer aangekondigde omruilactie van de sterk verouderde papieren vaarbewijzen. In het laatste kwartaal van dit jaar zal worden begonnen met het aanschrijven van in totaal meer dan 100.000 actieve vaarbewijshouders die in het bezit zijn van een papieren vaarbewijs, dat is afgegeven vanaf 1982 t/m 2001.

Het nieuwe vaarbewijs is handzamer, minder fraudegevoelig en is tevens geschikt voor het buitenland (ICC). Bovendien staat er geen vervaldatum meer op vermeld aangezien het vaarbewijs vanaf 1 juli 2014 onbeperkt geldig geworden is.

De betreffende groep vaarbewijshouders wordt naar verwachting tot 1 januari 2016 in de gelegenheid gesteld het oude vaarbewijs gratis om te ruilen voor een nieuw exemplaar. Vanaf die datum wordt het papieren vaarbewijs niet meer als geldig vaarbewijs geaccepteerd.

Bron: Watersportverbond en VAMEX

Last modified: 30 juli 2014
Sluiten