Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Eerste proefvaart voor Duurzaam Jacht

10:58

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet Duurzaam Jacht van Stichting Schone Golf, een initiatief van Peter Hoefnagels, heeft in het weekend van 21-22 maart de eerste proefvaarten onder zeil gemaakt. “Het energie neutrale jacht behaalde al snel de theoretische rompsnelheid terwijl de schroef de accu’s tegelijkertijd bij laadde.”, zo meldt persvoorlichter Jasper Stinissen.

Stinnissen: ‘Het weekend begon met licht weer; een prima dag om de zeilen voor het eerst te hijsen en een eerste zeiltocht te maken. Prachtig om te zien dat we met drie knopen ware wind ruim drie knopen snelheid konden maken. De tweede dag was met windkracht vier en uitschieters tot windkracht zes een geschikte dag om serieuzer te testen. Halve wind met fok en grootzeil op haalden we bij zestien knopen wind de rompsnelheid vlot en tikten we in vlagen 7,8 knopen aan. We merkten dat vanaf zo’n vijf knopen de autoprop-schroef image4al wil mee gaan draaien en dus energie opwekt. Die tweede dag maakten we tussen de 200 en 300 Watt energie voor het opladen van de batterijen zonder significant snelheidsverlies te merken.’

De komende twee weken heeft het team uitgetrokken om de puntjes op de i te zetten van het Duurzaam Jacht. ‘Daarna zakken we in etappes af naar de plek van de doop in Zuid-Holland’, aldus Hoefnagels. Begin mei vindt de doop plaats, waarna Hoefnagels er met gasten op gaat varen in de zomermaanden. “Op het programma staan de Nederlandse wadden, een tocht naar Brest en de Kanaaleilanden. Daarna gaan we naar de Deense wadden en duiken we het Kattegat in om op de Oostzee te kunnen zeilen. We hopen tevens aanwezig te zijn bij zowel Sail Amsterdam en de Hiswa te Water”.

Het project Duurzaam Jacht en de Stichting de Schone Golf heeft Peter Hoefnagels gestart om te laten zien dat ook recreatievaart duurzaam kan zijn zonder in te boeten op vaarplezier en bereik. Hoefnagels hoopt dat het concept na het uitgebreid testen en het bewijzen van het eerste Duurzaam Jacht aanslaat in de jachtbouw en er meer duurzame jachten bij zullen komen.
www.duurzaamjacht.nl   

 

 

Last modified: 26 maart 2015
Sluiten