Nieuws

Drie jaar stilte en nederigheid

1152 dagen zonder onderbreking op zee, zonder voedsel of brandstof in te slaan. De 58-jarige Reid Stowe deed het.

14:23

Stowe, een Amerikaanse avonturier en kunstenaar, legde vorige week voor het eerst in drie jaar zijn boot vast aan de kade en stapte aan wal. Dat deed hij in New York, waar hij werd opgewacht door zijn familie, vriendin en de tweejarige zoon die hij nog nooit gezien had.

 

Stowe bracht in totaal 1152 dagen door op zijn Anna, een zelfgebouwde schoener van zeventig voet. Daarmee is hij de eerste mens geworden die meer dan duizend dagen zonder stoppen op zee was. Zijn vriendin, Soanya Ahmad, was er de eerste driehonderd dagen bij.

 

Toen moest ze door ziekte de boot verlaten. Ze werd in de buurt van Australië van boord gehaald en kwam thuis al snel achter de reden voor haar ziekt. Ze bleek zwanger van de inmiddels twee jaar oude Darshen, die in de armen van zijn moeder lag te slapen toen Anna vastlegde aan de kade van Manhattan.

 

“Dit is een nieuwe menselijke ervaring”, reageerde Stowe na aankomst. “Ik ben drie jaar nederig en stil geweest, dicht bij God en de dood levend.” Toen Stowe zijn oorspronkelijk geplande duizend dagen op zee had doorgebracht, bleef hij dus nog 152 dagen langer onderweg. De lange-, lange-, langeafstandszeiler prefereerde het om aan te komen als de wind dat dicteerde.

 

Zijn Anna heeft zich gedurende de reis verrassend goed gehouden. Al na vijftien dagen werd hij aangevaren door een andere boot en bij de omzeiling van Kaap Hoorn scheurden zijn zeilen. Desondanks haalde hij moeiteloos de eindstreep, zij het dat hij met de reservezeilen niet kon kruisen.

 

Foto’s: Kathy Willen

Last modified: 30 juni 2010
Sluiten