Nieuws

Douwe Broekens wint verrassend Laser-titel

Vooraf leek het dat het Delta Lloyd Open Nederlands Kampioenschap in Medemblik gedomineerd zou worden door kernploegzeilers. Maar het liep anders. Meest verrassend was misschien wel de overwinning van Douwe Broekens die de favoriet Rutger van Schaardenburg wist te verslaan en kampioen werd in de Laser-klasse.

16:10

Rutger van Schaardenburg moest zich tevreden stellen met het brons. Nicolas Heiner ging met het zilver naar huis. Roelof Bouwmeester zeilde het NK niet mee. Hij is herstellende van een rugblessure. "Ik wilde geen risico’s lopen," aldus de zeiler. "Er komen nog belangrijker wedstrijden dat dit NK."

In de Laser Radial werd Clair Blom kampioen. Grote afwezige was Marit Bouwmeester, die het kampioenschap liet schieten om mee te kunnen doen aan een triathlon, de Triambla op Ameland. "Het was supergaaf. Ik heb er uiteindelijk 3 uur en 23 minuten over gedaan."

Sven en Kalle Coster, ook geen lid van de kernploeg, wisten hun goede vorm op de laatste dag vol te houden en het Nederlands kampioenschap bij de mannen in de 470-klasse op hun naam te zetten. Bij de vrouwen ging de titel naar Lisa Westerhof en Lobke Berkhout.

Kernploegzeilers Udo Hessels, Marcel van Veen en Mischa Rossen verdedigden de Nederlandse eer met succes tegen Noorse en Britse aanvallen in de Sonar-klasse.

In de 2.4-klasse was het vooral een onderlinge strijd tussen Thierry Schmitter en Andre Rademaker. Net als tijdens het wereldkampioenschap wist Schmitter zijn trainingsmaatje voor te blijven.

In de Finn-klasse, met 50 boten aan de start, pakte Pieter Jan Postma zijn vijfde nationale titel. "Het was een prachtige strijd", aldus de Fries, die vijf races wist te winnen en tweemaal tweede werd.

Sander de Kok en Pieter Nijsse wonnen de Nederlandse titel in de 49er-klasse.

Het goud in de RS:X-klasse is dit jaar voor Joris van Essen. Het NK paste niet in het programma van kernploeglid Dorian van Rijsselberge. Hij schitterde door afwezigheid.

De titel in de F18-klasse werd overtuigend gewonnen door Gunnar Larsen en Sam Frank.

(EvS)

Foto’s: Eric van Staten/ANP

Last modified: 19 september 2011
Sluiten