Nieuws

Dorian van Rijsselberge grijpt naast wereldtitel RS:X

Na een afgewezen protest van afgelopen vrijdag waren alle kansen op een podiumplaats nog voor aanvang van de medalraces verkeken. Van Rijsselberge eindigde uiteindelijk op de zevende plek.

12:02

Tijdens race 9 van het WK RS:X in Kerteminde, Denemarken, behaalde Van Rijsselberge een 38e plaats, nadat de race werd ingekort tot slechts één ronde, waar twee gebruikelijk zijn. Als gevolg van dat resultaat kelderde de Texelaar van een eerste naar een negende plaats in het klassement.

De wedstrijd werd gestart in zeer weinig wind en werd afgebroken na slechts één ronde surfen omdat de wind in richting en kracht te onstabiel was. Normaal gesproken staan twee rondes op het programma maar in dit geval besloot het wedstrijdcomité de wedstrijd in te korten in plaats van af te gelasten.

Protest

Vervolgens is er nog gewacht tot 18.00 uur om nog een wedstrijd te starten, maar de wind liet dat niet toe. Van Rijsselberge heeft daarna samen met twee andere deelnemers protest aangetekend bij de internationale jury tegen het wedstrijdcomité. Dit drietal heeft acht getuigen bereid gevonden de zaak te onderbouwen.

Coach Aaron McIntosh lichtte de situatie vrijdag toe. “We zitten tussen wal en schip. Het ziet er niet goed uit. De kans dat zo een protest gehonoreerd wordt is klein maar het protest is zeker te rechtvaardigen. 12 van de top 20 surfers zijn door deze race benadeeld. We moeten dit protest indienen. Nee heb je, ja kan je krijgen. Sommige mensen van de jury hebben al aangeven dat dit een onzin race was. Dus we vragen om de wedstrijd ongeldig te verklaren.”

 

Zie een video van met uitleg van Van Rijsselberge hier. Het protest werd later op de dag afgewezen.

 

Bij de heren won de Pool Piotr Myszka en bij de dames mocht de Spaanse Blancha Manchon het goud in ontvangst nemen.

 

 

Tekst: Simon Keijzer/Marinus van Sijdenborgh

Beeld: Vincenzio Baglione

Last modified: 6 september 2010
Sluiten