Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Doe maar gewoon…

10:46

 Eigenlijk past het wel in onze calvinistische achtergrond. Gewoon doen. Dan doe je immers al gek genoeg. Geen extreme dingen, niet boven het maaiveld uitkomen en vooral zorgen dat je in een vakje past. Toch lijkt daar een aardige kentering in te komen. Tenminste, in de zeilerswereld. Daar kan het soms niet gek en ruig genoeg gaan. Neem de Volvo Ocean Race. Als we naar de beelden kijken spat het water van het scherm. Boot en bemanning moeten de meest extreme beproevingen doorstaan en het publiek smult ervan. Of de Extreme Sailing Series. Elf teams die, met hypermoderne catamarans, op verschillende plaatsen op de wereld tegen elkaar zeilen. Voor de toeschouwers, die vaak in groten getale komen opdraven, spannend om mee te beleven en vooral indrukwekkend als het mis gaat.

Natuurlijk kan het altijd nog gekker. Met een open catamaran of een Laser naar Engeland, achter een kite de oceaan over of een solowedstrijd in een minuscuul bootje.
Wat dacht u van het matchracen? Minder spectaculair misschien, maar minstens zo flitsend voor de deelnemers en voor het publiek dat vanaf de kant het schouwspel kan volgen. Andere voorbeelden: de 24 Uurs Zeilrace, de Sneekweek, de Schuttevaerrace, de North Sea Regatta. Zelden heb ik er op de vaderlandse zenders beelden van voorbij zien komen.

Vreemd toch, dat met name de Nederlandse televisie zo weinig belangstelling heeft voor het zeilen. Ik ben geen programmamaker, maar ik kan me voorstellen dat de gemiddelde kijker wel degelijk opgewonden kan raken van een boeiend verslag van een spectaculaire zeilwedstrijd vol spanning, emotie en sensatie. Voor mij levert het in ieder geval aantrekkelijker beelden op dan een potje darten, terwijl daar toch hele avonden televisie mee worden gevuld.

Zou dat dan toch met die behoudende cultuur te maken hebben? Vasthouden aan beproefde concepten zoals het eindeloos voor de camera discussiëren over de lengte van de veters van de voetbalschoenen van de keeper die geblesseerd het veld werd afgedragen. Inderdaad, dat is een stuk veiliger dan een cameraploeg aan boord van een boot zetten om live verslag te doen van een zeilwedstrijd. Kom op jongens, doe eens gek en ga het water op deze zomer.

Cees van Dijk
Hoofdredacteur

Last modified: 21 maart 2014
Sluiten