Nieuws

Djuice wint slot etappe – Illbruck wint overall

Ondanks de afstand van slechts 250 mijl was de slotetappe van de Volvo Ocean Race verrassend. De Djuice Dragons, bij insiders bekend als 'zwaarweer-boot', was juist in zeer lichte omstandigheden de concurrentie de baas. Het team van Knut Frostad won de etappe...

08:54

Laatste Volvo etappe verrast

Ondanks de afstand van slechts 250 mijl was de slotetappe van de Volvo Ocean Race verrassend. De Djuice Dragons, bij insiders bekend als ‘zwaarweer-boot’, was juist in zeer lichte omstandigheden de concurrentie de baas. Het team van Knut Frostad won de etappe.
Illbruck finishte als tweede en won zoals verwacht de editie 2001-2002 van de Volvo Ocean Race. Nog een verrassing: de vrouwenboot, voortdurend hekkensluiter, kwam nu als vierde aan in Kiel.

De negende en laatste etappe ging van Gotenborg naar Kiel. In de Zweedse havenplaats, thuisbasis van hoofdsponsor, keken tienduizenden toeschouwers op de wal en op het water naar de start. Illbruck nam snel de leiding en het was Assa Abloy die na een aantal bijna aanvaringen en slechte zeilwissels als laatste de baai verliet. In de zeer korte etappe moesten de navigators de nodige moeilijke beslissingen nemen. De eerste hindernis was het eiland Anholt dat aan de west- of oostkant gepasseerd kon worden. De oostelijke route bleek de juiste keus. In de daarop volgende nacht wisten Illbruck en Djuice Dragons maar liefst 30 mijl uit te lopen op de vloot. Ze profiteerden tevens van het tijverloop en waren niet meer te achterhalen voor de overige boten. Hiermee wist Illbruck, die nog steeds niet zeker was van de eindoverwinning, de zege veilig te stellen. Het waren uiteindelijk de mannen van Djuice die als eerste de finish lijn bij Kiel passeerden met een kleine voorsprong op Illbruck. Daarna was het lang wachten op de nummer drie, Assa Abloy. Boot nummer vier was de tweede verrassing van de etappe: Amer Sports Too De vrouwenboot zette met deze klassering het eerste aansprekende resultaat neer. De Amer Sports One wist 1 minuut later als 5de te finishen. Het team van Grant Dalton, met co-schipper Bouwe Bekking, veroverde hiermee de derde plaats in het totaalklassement. De beide andere concurrenten voor de plaats, Team Tyco en News Corp, verspeelde terrein bij de westelijke passage van het eiland Anholt. Het Zweedse team Seb van schipper Gunnar Krantz, met navigator Marcel van Triest, stelde opnieuw teleur: 6de. In de eindrangschikking werd de boot voorbij gestreefd door Djuice.
Duidelijk is de lange voorbereidingstijd van Illbruck en met name de vele zeiltests basis zijn geweest voor de eindoverwinning. Assa Abloy, die ook de voorlaatste etappe van La Rochelle naar Gotenburg won, verspeelde in de eerste twee etappes veel dure punten.
Maarten Willems

Uitslag 9de etappe
1. Djuice 1d 03u 42m 30s
2. Illbruck 1d 04u 17m 45s
3. Assa Abloy 1d 06u 18m 10s
4. Amer Sports Too 1d 06u 18m 10s
5. Amer Sports One 1d 06u 19m 30s
6. Team Seb 1d 08u 01m 00s
7. Tyco 1d 09u 27m 10s
8. News Corp 1d 10u 11m 50s

Eindstand Volvo Ocean Race 2001-2002
1.Illbruck 61
2.ASSA ABLOY 55
3.Amer Sports One 44
4.Tyco 42
5.News Corp 41
6.Djuice 33
7.Team SEB 32
8.Amer Sports Too 16

Last modified: 4 september 2007
Sluiten