Nieuws

De wereld rondzeilen met MS

Nu het nog kan

11:11

Bij de dag leven, zeilers Heidi Helmstrijd (49) en Mikkel Farver (55) zijn er experts in. Op 31 mei gooiden zij de trossen los van hun Warrior 40 in Marina Muiderzand, om nooit meer terug te keren. Alsof dat niet stoer genoeg is, hebben ze allebei MS. We spreken deze levensgenieters vlak voor vertrek aan
boord van September Blue, én vragen hoe het nu gaat. Je leest het hele verhaal in Zeilen editie 10/2023.


Licht uitgeput ploffen Heidi Helmstrijd (49) en Mikkel Farver (55) op de grijsblauwe kussens in de kajuit van hun Warrior 40. Heidi, 1,60 meter lang en met een zonnebril in haar blonde haar, neemt een slok uit haar thermosbeker vol koffie. In het blauw prijkt op de beker de datum 23 januari 2023 – hun trouwdag. De Deense Mikkel, in een T-shirt van Helly Hansen en precies 30 centimeter langer dan zijn vrouw, laat zijn serieuze doch vriendelijke blik over de verzorgde kajuit glijden. Alles is opgeruimd en gereed voor vertrek. De rugzakken waarmee ze diep in de nacht zijn teruggekomen uit Griekenland – waar ze twee weken vrijwillig schipperden tijdens zeilvakanties voor mensen met de hersenziekte Multiple Sclerose (MS) – zijn nergens meer te bekennen.

Mikkel: “Het was deze weken behoorlijk confronterend. Een vriendin met MS die vijf jaar geleden nog prima in orde was tijdens de zeilreis, zat er nu als een vege­table bij. Dat is het met MS: het kan plots snel gaan.”
Heidi: “Ook fysiek was het zwaar bij Oceans of Hope, zoals de MS-zeilreizen heten. We hadden drie mensen in een rolstoel aan boord. Bij elke overstag ben je in de weer met het verplaatsen van lichamen. Maar toch: iedereen is erg dankbaar. Dat maakt deze reizen zo inspirerend waardoor we steeds teruggaan.”
Mikkel: “Dus nu zijn we moe, en tevreden. Door die vermoeidheid borrelen de MS- symptomen wel op: ik voel nu weer het bekende getintel in mijn vingertoppen.”

De wereld rondzeilen en chronisch ziek zijn, dat zijn niet bepaald twee dingen die vaak samengaan. Waarom willen jullie voor altijd weg?

Mikkel: “Van jongs af aan was het mijn droom om de wereld over te zeilen. Naarmate ik ouder werd, werd de gedachte sterker dat ik spijt zou krijgen als ik het probeerde. Het vergt moed en geld om de knoop door te hakken. Pas toen ik zeven jaar geleden naar Nederland verhuisde, was het zover.”
Heidi: “Zeilen had ik amper gedaan, maar watersporten en reizen wel. Als stewardess werkte ik al acht jaar bij KLM. Mijn familie zei altijd: jij blijft niet hier in Nederland. Ik lachte het weg. Maar daar hebben ze toch gelijk in gekregen. Volgende week vertrekken we. Voordat ik zeven jaar geleden meeging met Oceans of Hope, had ik maar één keer gezeild. Dat was tijdens een windstil teamuitje met de KLM. Niks aan.”

Zeilen 10/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wanneer ontmoetten de twee elkaar? Waarom gooien Heidi en Mikkel de trossen eerder los dan gepland? Als een van de twee ziek wordt, wat doen ze dan? Hoe as het voor het stel toen ze erachter kwamen dat ze MS hadden? En waar verwacht het koppel heen te varen? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 25 oktober verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: © Noah Moeys
Tekst: Noah Moeys

Last modified: 18 oktober 2023
Sluiten