Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Video, Wedstrijden

De route van de Vendée Globe

16:50

De route van de Vendée Globe is eenvoudig, de zeiler koerst van west naar oost rond de wereld. Vanaf Les Sables d’Olonne kruisen de zeilers de Golf van Biskaje, in deze baai hebben de zeilers kans op zuidwester stormen tussen Les Sables d’Olonne en Cabo Finisterre. De weg naar de Atlantische Oceaan kan zwaar zijn, met wat geluk treffen de zeilers een noordelijke wind. Deze blaast ze dan voorbij het westelijke puntje van Spanje, daarna naar Madeira en op naar de Canarische Eilanden. Voorbij de Kaapverdische Eilanden begint het wind zoeken bij de evenaar.

Doldrums

De zeilers komen aan bij de zuidelijke grenzen van het noordelijk halfrond, de inter-tropische convergentie zone, beter bekend als de Doldrums. Een gebied met veranderlijke wind, hevige onweersbuien en soms hevige regen. Op dit gedeelte zullen de zeilers een wezenlijk verschil kunnen maken ten opzichte van hun concurrenten. Wie het spelletje goed speelt weet van windgebied naar windgebied te varen. De verliezer blijft in de windwakken steken en komt achteraan te liggen.

Overlevingstocht op de Indische Oceaan

Vanaf daar koersen de deelnemers over de Atlantische Oceaan verder zuidwaarts naar Kaap de Goede hoop. Dan begint de heftige overlevingstocht over de ruige Indische Oceaan. Verkleumd sturen ze hier door de golven die over het dek heen slaan. De snelste route is de meest zuidelijke en daarmee de koudste en zwaarste. Hierbij moeten de zeilers opletten voor ijsschotsen en een continue afweging maken tussen veiligheid en snelheid.

Onder Australië langs passeren zij de tweede kaap van de race, Kaap Leeuwin. De zwaarste omstandigheden hebben de zeilers dan achter de rug. De golven worden langer en het zeilen aangenamer. Na deze verheerlijking staat de zeilers de hevige omstandigheden van de roemruchte Kaap Hoorn voor de deur. Daarna zeilen ze weer noordwaarts om opnieuw de evenaar te passeren. Vanaf hier is het aftellen begonnen, op naar de finish in Les Sables d’Olonne.

Tags: , , , Last modified: 3 november 2016
Sluiten