Actueel, Nieuws

De Groene Draeck onderhouden als defensievaartuig

18:52


De Groene DraeckDe Groene Draeck
, de lemsteraak van prinses Beatrix, wordt onderhouden als ware het een oorlogsschip. Dat berichtten diverse media dinsdag. Naar aanleiding van enkele documenten die door een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur werden verkregen, blijkt dat het jaarlijkse onderhoud van de platbodem sinds 2011 ieder jaar ongeveer twee keer zoveel kost als dat in de jaarverslagen staat. De boot is in Den Helder in onderhoud bij het Ministerie van Defensie.

Ieder moment paraat

De boot wordt op zo’n manier onderhouden, dat het op ieder moment klaar is om te gaan. Ook staan er continu een schipper en een bootsman paraat voor het geval de boot nodig is. Verder wordt op het onderhoud toegezien door een veelvoud aan managers, die eens per drie weken zouden vergaderen. Alleen daarvan zijn de kosten al zo’n 9000 euro, stelt De Volkskrant. Als voorbeeld van wordt genoemd dat de Perkins dieselmotor in de boot iedere vijf jaar in- en uitgebouwd wordt voor een volledige revisie, terwijl de motor nog niet eens honderd uur per jaar gebruikt zou worden.

Een door defensie in de hand genomen expert, Kersten uit Enkhuizen, zou in 2007 al in een vertrouwelijk rapport hebben laten weten dat de boot gemiddeld voor zo’n 30.000 euro per jaar uitstekend onderhouden zou kunnen worden. De rekensom voor het onderhoud heeft Kersten onlangs nogmaals gedaan. Daarbij komt het bedrag op zo’n 58.000 euro. “Dat is veel geld”, schrijft Kersten. “Maar de hoge kosten zijn verklaarbaar, vanwege de originele details van met name het interieur. Voorts is De Groene Draeck nu eenmaal geen standaard lemsteraak en behoeft derhalve nauwkeurig onderhoud, iets wat naar mijn mening in het verleden te weinig aandacht heeft genoten.”

De Groene Draeck

De Groene Draeck werd in 1957 gebouwd bij De Vries Lentsch Jr. in Amsterdam en werd door het Nederlandse volk cadeau gegeven aan prinses Beatrix voor haar achttiende verjaardag. Momenteel is de boot in eigendom van een stichting die de koninklijke familie voorziet van roerende goederen die van belang kunnen zijn voor het uitoefenen van hun koninklijke waardigheid. Onder het nationale geschenk viel toen ook het jaarlijkse onderhoud van de boot.

Last modified: 4 maart 2016
Sluiten