Nieuws

Davies gaat finishen, Sedlacek nog lang niet

Het lijkt erop dat Samantha Davies morgen de derde plaats in de Vendée Globe gaat opeisen. Daarmee is ze na Ellen MacArthur de tweede vrouw ooit in de top van het klassement.

14:37

Davies heeft op het moment van schrijven nog 160 mijl te gaan tot Les Sables d’Olonne. Ze verdedigt een voorsprong van dubbel die afstand en de derde plaats kan haar dus eigenlijk niet meer ontgaan. Michel Desjoyaux en Armel Le Cléac’h, van wie u beide een videoreactie in het Engels op de site vindt, gingen haar voor.

 

In 2001 was Ellen MacArthur de laatste vrouw die hoog in het klassement eindigde. Zij finishte toen als tweede, in een tijd van 94 dagen, 4 uur en 25 minuten. MacArthur werd daarmee de snelste vrouw ooit die de wereld non-stop omzeilde. Dat werd ze in 2005 nogmaals, maar toen met een trimaran. Het record voor de snelste monohull-omzeiling door een vrouw staat nog steeds op haar naam. De race werd toen gewonnen door Michel Desjoyaux, toevallig ook de winnaar van deze editie.

 

Het record van MacArthur zal Davies niet breken. Op dit moment is ze al ruim 96 dagen onderweg. Het zegt veel over de verbeteringen aan de boten van de laatste jaren, dat MacArthur destijds de tweede snelste tijd ooit zeilde. Desjoyaux was toen met 93 dagen de snelste. Inmiddels, acht jaar later, staat het record op 84 dagen. En dat terwijl het parcours dit jaar langer was dan ooit, onder invloed van oprukkend poolijs.

 

Naaste belager Marc Guillemot vaart intussen zonder kiel rond. Hij heeft nog 350 mijl te gaan en probeert met een minimale zeilvoering de finish te halen. Norbert Sedlacek, stijf laatst, zeilt langs de zuidkust van Brazilië. Zijn Vendée Globe zit er, met nog ruim 5000 mijl te gaan, nog lang niet op.

Last modified: 13 februari 2009
Sluiten