Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

DAME Design Award uitgereikt aan Sleipner Motor AS

16:38

De Dame Award is door juryvoorzitter Bill Dixon uitgereikt bij de opening van de vakbeurs Marine Equipment Trade Show (METS). De Sleipner Motor AS uit Noorwegen ontving de award voor hun vector vin stabilisatiesysteem. ‘Met hun creatieve aanpak heeft Sleipner Motor een vin geproduceerd die beter aansluit op de moderne scheepsrompvormen die standaard zijn voorzien van vinnen.” Aldus de jury.

Vector vin

De prijs benadrukt nieuwe producten van de scheepsuitrusting. De jury beoordeeld de producten op het design, de totale vormgeving, constructie, functionaliteit en de mate van innovatie. Originaliteit, gebruik en gebruiksgemak worden ook meegenomen, evenals factoren als prijs prestatieverhouding.

In het juryrapport beschrijft de jury dat de vector vin stabilisator perfect past in de traditie van de Dame Award. ‘Met hun creatieve aanpak heeft Sleipner Motor een vin geproduceerd die beter aansluit op de moderne scheepsrompvormen die standaard zijn voorzien van vinnen. De kracht van de elegant gebogen vorm van de vin verbetert de anti-roleigenschappen en vermindert de bijwerkingen van gieren en verzetten. Bovendien wordt de hefboomwerking verhoogd ten opzichte van het rolpunt van het vaartuig en de weerstand geminimaliseerd. Een ongelooflijk eenvoudige oplossing die eigenaren en hun gasten meer comfort biedt tijdens hun verblijf aan boord” Daarnaast ontging de jury de slanke vorm van de SPS55 actuator van de vin ook niet.

De voorzitter aan het woord

De juryvoorzitter van de DAME Awards, Bill Dixon, gaf aan dat ze tevreden waren over de kwaliteit van een groot aantal inzendingen van deze editie, evenals over de inspanningen van de bedrijven om hun product helder en overzichtelijk te presenteren.

‘Pleziervaartproducten moeten tegenwoordig wel echt een verbetering zijn, anders kopen mensen ze niet”, geeft juryvoorzitter  Dixon aan. ‘Het is ook niet meer voldoende als een product alleen maar goed functioneert − de vormgeving en uitstraling spelen ook een grote rol. We zijn dan ook vol lof over alle deelnemers die duidelijk hebben laten blijken dat ze het designaspect hebben meegenomen vanaf de ontwikkelingsfase tot het eindproduct waarin vormgeving is geïntegreerd met functionaliteit.”

Dixon geeft aan erg tevreden te zijn over de kwaliteit en de hoeveelheid inzendingen voor de award. ‘Dit jaar is het aantal nominaties hoger dan sinds lange tijd. Hieruit blijkt de algehele kwaliteit van de inzendingen, die ongetwijfeld is verbeterd ten opzichte van vorige edities. In enkele categorieën was het dan ook zeer lastig om de winnaar te bepalen voordat we een waardige winnaar van de DAME Award konden aanwijzen.”

De Categoriewinnaars

Marine electronics and marine related software 

Glass Cockpit System by Volvo Penta, Sweden

Interior equipment, furnishing, materials and electrical fittings used in cabins

Skysol Motion by Oceanair Marine, United Kingdom

Marina equipment, boatyard equipment and boat construction tools and materials

Boat trailer by Vanclaes, The Netherlands

Deck equipment, sails and rigging

Clip-cleat by Nomen Products, Germany

Clothing and crew accessories

Boarding ring by Reading, France

Lifesaving and safety equipment

Monolite by Fraser Optics, USA

Machinery, propulsion, mechanical and electrical systems and fittings

Vector fin stabilisers by Sleipner Motor, Norway

 

 

Last modified: 19 november 2013
Sluiten