Nieuws

Correspondent overzee: De Middellandse Zee aan de kook

Recordtemperatuur maakt dat zowel jachten als zeeleven gevaar lopen

11:35

Honderden jachten op de Middellandse Zee werden afgelopen dagen onaangenaam verrast door storm, bliksem en waterhozen met grote schade en zelfs overlijden tot gevolg. De weersomslag heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de recordtemperatuur van maar liefst 28,9 graden Celsius – en daarmee wordt niet de buitentemperatuur bedoeld, maar die van het wateroppervlak. Het zeeleven loopt hierdoor groot gevaar, omdat deze niet tijdig aan de hitte kan ontsnappen. Ook voor jachten is er een verhoogd risico op ongunstige weersomstandigheden tot mogelijke ´medicans´: Mediterrane orkanen.

Ene ramp na de ander

Tientallen boten in Ibiza en Formentera belanden op 14 augustus op de rotsen, waaronder een kapitale 100-voets Wally, en zeker negen mensen raakten gewond. Op 19 augustus deed zich wederom een ramp voor, dit keer aan de kust van Sicilië: een allesverwoestende waterhoos heeft een 183-voets Perini Navi superjacht in recordtempo doen zinken.

163-voets Bayesian zonk voor de kust van Sicilië. (c) yachtcharterfleet.com

Op het jacht genaamd Bayesian, (voorheen Salute), zaten 22 mensen, waaronder een tienkoppige bemanning plus twaalf gasten uit Nederland, Engeland, Amerika en Canada. Het jacht lag zo´n 300 meter van de Porticello haven bij Palermo voor anker toen een tornado-achtige waterhoos naar alle waarschijnlijkheid de mast deed breken en de superjacht dusdanig beschadigde dat het zonk. Eén persoon overleed ter plaatse, zes mensen zijn nog vermist.

Vijf stormtips
Het grootste gevaar op zee is land, zo luidt het gezegde. Dus wanneer het erop aankomt, is het wellicht beter om een storm op zee uit te zitten dan dicht bij land. Vuistregels ter voorbereiding op mogelijke storm:
– Anker in een baai met goede ankergrond en waar je makkelijk uit kan vluchten (beter niet aan de kade of in een Marina aanleggen).
– Alles zeevast: zeilen en canvas goed opdoeken, dinghy aan dek of in de davits, geen losse spullen op dek.

Blitzortung.org toont bliksem en onweer real time.

“Het grootste gevaar op zee is land”


– Blijf aan boord, reddingsvesten aan, noodhulpmiddelen paraat en zodra het weer los slaat de motor stand-by.
– Weersvoorspellingen blijven controleren, zoals Windy Pro en Predictwind. De website blitzortung.org is ook een aanrader, deze toont namelijk bliksem en onweer in real time.
– Zorg dat je je ankerketting vanuit de kluis kunt lossnijden om snel te vluchten in geval van nood; verbind de laatste schakel met een lijn (de zogenoemde slampamper) aan de boot, beide uiteinden met een stopperknoop, zodat de lijn bewegingsvrijheid heeft en je deze makkelijk kunt pakken om door te snijden.

Kans op Mediterrane orkanen

Extreme hitte, gecombineerd met atmosferische instabiliteit, verhoogt het risico op stortregens en ongunstige weersomstandigheden. Denk hierbij aan ‘medicanes’: orkanen in de Middellandse Zee, een hybride tussen een Europese storm en een orkaan in het Caribisch gebied. Volgens het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) is de Middellandse Zee, als gesloten bekken met weinig waterverversing, bijzonder kwetsbaar voor deze verschijnselen.

Stormtip: om snel de ketting te kunnen kappen zit hij met een slampamper vast, een door te snijden lijn. (c) Black Moon

Marine biodiversiteit bedreigd

Omdat de Middellandse Zee dus sneller opwarmt dan andere gebieden heeft het zeeleven minder kans om te ontsnappen aan deze hitte. Het verlies aan mariene biodiversiteit is een van de eerste resultaten van de stijging van de temperatuur van het zeeoppervlak. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in het water en wordt het voor veel soorten onbewoonbaar.

Recordtemperatuur

Op 15 augustus lag de dagelijkse gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de Middellandse Zee op 28,90°C, waarmee het vorige record van 28,71°C, gemeten op 24 juli 2023, werd verbroken, meldt onderzoeker Justino Martinez van het Instituut voor Maritieme Wetenschappen uit Barcelona en het Catalaanse instituut ICATMAR.

Tekst: Correspondent Overzee Greetje Tops

Last modified: 22 augustus 2024
Sluiten