Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Clipperrace: Sir Robin Knox Johnston moedigt aan

17:54

Vanmiddag vond de laatste crewbriefing plaats voor het vertrek van morgen uit het feestelijke Derry

Zeilen redacteur Willem Plet is in Derry, Noord-Ierland waar hij de voorbereidingen op de Clipper Round The World Yacht Race etappe naar Den Helder gadeslaat. Zaterdagochtend monstert hij aan op de boot De lage Landen Embraces the World voor een spectaculaire oversteek naar Nederland.

Vanmiddag vond de laatste crewbriefing plaats voor het vertrek van morgen uit het feestelijke Derry. Sir Robin Knox Johnston, de initiator van de race en CEO van de organiserende firma Clipper Ventures PLC., legde nog eens haarfijn uit wat de vloot kan verwachten op de etappe naar Den Helder. “I urge you to be careful, we are almost at the end, but not at the end. Once again; safety, safety, safety is what matters.”

Parade of Sail
Morgenochtend om acht uur zullen alle bemanningen de laatste voorbereidingen treffen voor het heersende weersomstandigheden. Twee uur later nodigt de stadsbestuur van Derry alle boten uit voor een groots ontbijt en muurtekening bij de haven waar de vloot ligt afgemeerd. Vervolgens vindt er een kleine crewparade door de stad heen plaats en gooien de eerste boten hun lijnen om één uur in de middag los voor een zeilparade langs de promenades van Derry. Met een soort admiraalzeil achtig vaarpatroon koersen de boten daarna richting de startlijn zo’n 17 mijl van Derry verwijderd voor de start van de 800 mijl lange etappe.

Veiligheid, Veiligheid, Veiligheid.
Tijdens de toespraak van Sir Robin hamert hij op een aantal veiligheidsaspecten, zoals de ondieptes vlak na de start waardoor de vloot korte slagen zal moeten maken met de heersende noordelijke/noordoostelijke wind. De eerste 24 uur zullen getekend worden door een beginnende matige wind oplopend tot krachtig windkracht 6 (25knopen). “Now, this is going to be a fascinating leg. You will see lots of land, beautiful rocky coasts of northern Scotland. But please stay away from those rocks, because our yachts don’t like rocks…they tend to leak or worse actually.”  Bij de Orkney eilanden in de Pentland Firth schijnt bij springtij tot wel negen knopen stroom te staan. De uitdaging is dus om een route te vinden met de kortste tijd stroom tegen, maar op een veilige afstand van de rotsige kust. Tevens, als de wind gaat liggen is een zeilboot op een stroom van negen knopen al snel onbestuurbaar.

Nare Noordzee
Over de Noordzee heeft de oude baas geen goed woord over. “I never liked the North Sea, the choppiness and all that oil infrastructure just pumping and pumping away”. Hij hamert op de heftige omstandigheden die er kunnen heersen: “…don’t forget, the race hasnt been this far North as it has been South in the Southern Ocean. Apart from that: have a bloody good race!”  Na die waarschuwende teksten doet de goede dooddoener aan het einde van z’n speech de zaal vertwijfeld lachen. Spannend. (WP)

Tags: Last modified: 6 juli 2012
Sluiten