Zeilen redacteur Willem Plet is in Derry, Noord-Ierland waar hij de voorbereidingen op de Clipper Round The World Yacht Race etappe naar Den Helder gadeslaat. Zaterdagochtend monstert hij aan op de boot ‘De lage Landen Embraces the World’ voor een spectaculaire oversteek naar Nederland.
Zeilen redacteur Willem Plet is in Derry, Noord-Ierland waar hij de voorbereidingen op de Clipper Round The World Yacht Race etappe naar Den Helder gadeslaat. Zaterdagochtend monstert hij aan op de boot ‘De lage Landen Embraces the World’ voor een spectaculaire oversteek naar Nederland.
Vermoeide feestbeesten
De afgelopen dagen in Derry zijn een opeenstapeling geweest van ontmoetingen met de feestende inwoners van Derry en daartussen de evenwel feestende maar vermoeide gezichten van de deelnemers aan de Clipper Round the World Yacht Race. De altijd in fel gekleurde zeiljasjes getooide ‘clippers’, de kreet waarmee ze zichzelf identificeren, zijn er klaar voor, maar vooral ook klaar mee. “Rond de wereld racen in zulke basale containers van raceboten is niet altijd een pretje”, verzekerd Jeff van de boot uit New York me.
Uitputtingsslag
“Wanneer midden op de oceaan door een val van een bemanningslid één van de twee toiletten het begeeft en de andere vier dagen voor aankomst verstopt raakt, dan zijn er echt niet voldoende putsen aan boord.” Jeff (amerikaan,52) vertelt over zijn ervaringen in een kroeg aan de clipperkade van Derry. Hun boot heeft vele problemen gekend gedurende de race en het aantal bemanningsleden is inmiddels teruggelopen van negentien tot negenenhalf bemanningsleden. “Die halve is Jim (72). Op de Atlantische oversteek kreeg hij zijn pink in de lier. Alleen de huid hield zijn vinger nog bij elkaar.” Ook van de beoogde tien ‘roundtheworlders’ zijn er nog maar vier aan boord bij New York.
Eerste keer
“Juist dit is nog het moeilijkste, want de race gaat voornamelijk om de hechte samenwerking van een team dat maanden lang vierentwintig uur per dag op elkaars huid moet kunnen zitten.” Hij vertelt over dagen op de stille oceaan toen het kwik benedendeks maar liefst 55 graden bereikte. “Op die momenten is elke beweging er één teveel. Zelfs de armbeweging om het zweet van je af te vegen produceert meer zweet dan dat je er afveegt. Het enige dat je met veel concentratie kan doen is jezelf zo efficiënt mogelijk voor de ventilator positioneren.” Jeff zou de hele rit niet zomaar nog een keer doen, maar wel als hij een beetje meer comfort zou kunnen hebben, zoals op zijn eigen jacht. “Ik vaar zeker nog wel een keer de wereld rond, en dit was een hele rouwe, maar extreem leerzame eerste keer.”
Optimisme
Heel anders lijkt het op de boot waarop ik ga meevaren naar Den Helder; De Lage Landen Embraces the World. Daniel (Belg, 44), die op de tweede etappe van Rio de Janeiro naar Kaapstad en van New York naar Southampton meevaart, oogt fit. Hij kreeg het idee om mee te varen toen hij in 2010 een Zeilen open sloeg en de Lage Landen op de Boegbeeld pagina’s stond. “Die foto vanuit een helikopter genomen, de snelheid waarmee dat gigantische jacht door de golven kliefde maakte me direct nieuwsgierig.”
Tien opvarenden
De Lage Landen heeft op dit moment nog tien opvarenden die de hele rit tot dusver hebben meegemaakt; de ‘roundtheworlders’, en negen andere bemanningsleden die, zoals ik, één of meerdere etappes meevaren. De stemming lijkt er goed in te zitten, getuige de late tijden waarop we de kroeg uitgegooid worden. Voor de laatste etappe is de champagne al ingekocht en aan boord wordt er iedere dag vers brood gebakken en op z’n tijd zelfs een taart. “Het belangrijkst is om de bemanning die kleine maar ó zo belangrijke opkikkers te kunnen geven. Op de momenten dat er verder dan trimmen, schoonmaken en kort slaapjes weinig te doen is, dan voel je je al snel de koning te rijk met een vers sneetje brood. (WP)
In de ‘getto’
Zeilen redacteur Willem Plet is in Derry, Noord-Ierland waar hij de voorbereidingen op de Clipper Round The World Yacht Race etappe naar Den Helder gadeslaat. Zaterdagochtend monstert hij aan op de boot De lage Landen Embraces the World voor een spectaculaire oversteek naar Nederland. Een rondje benedendeks lijkt meer op een kennismaking met het inwendige van een onderzeeboot of een rommelig ruimtestation dan op het interieur van een zeiljacht….