Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Casper Bouman wint WK Formula surfen

10:42

Casper Bouman 2casper bouman

Casper Bouman is in Kroatië wereldkampioen in de Formula windsurfing klasse geworden. De surfer, die in 2006 ook al wereldkampioen werd in de RS:X klasse, vertegenwoordigde Nederland op de Olympische Spelen van China in 2008. Na een teleurstellend resultaat stapte hij in 2009 over naar de Formula Windsurfer. Afgelopen weekend werd de Hagenaar gekroond tot de beste van de wereld in deze klasse.

Bouman die uitkomt voor het team van fabrikant Neil Pryde was heel blij met zijn resultaat. “Ik ben er heel trots op… en ook heel blij mee dat ik op mijn eigen houtje in deze klasse tot de beste van de wereld heb geschopt. Ik heb ik het verleden al eens een wereldbekerwedstrijd gewonnen in de Formula klasse. Maar dit is de een hele belangrijke stap voor mij.”

GEEN EENHEID

“De Formula is geen eenheidsklasse. Je mag bijvoorbeeld drie verschillende zeilen gebruiken die niet exact hetzelfde zijn als die van mijn tegenstanders. Ze moeten voldoen aan de basis regels. Vergelijk het met de Formule 1 in de autosport. Er is een regel, maar niet alle auto’s zijn exact hetzelfde. Dus met andere woorden in deze klasse is het materiaal beter, er zit ontwikkeling in, dus de snelheid is hoger. Maar het lijkt ook wel weer veel op olympisch surfen omdat het dezelfde banen zijn met upwind en downwind. In dat opzicht heb ik voordeel van mijn Olympische verleden.”

GOEDE WEG

“Het is voor mij absoluut een belangrijke stap. Ik heb aan Neil Pryde laten zien wat ik kan. En ik heb €4200,- gewonnen. Dus we kunnen weer eens uit eten. Maar mijn ultieme doel is uiteindelijk nog beter presteren in PWA Slalom wedstrijden. Dat is toch het meest zichtbare en commerciële circuit in de surfwereld. Daar kom ik nu ook al in uit. Ik was laatst 26ste. En ik had heel goed gevaren. Maar ik heb beter materiaal nodig. Dat is een grote materiaalslag. Dus daar heb ik een goede fabrikant voor nodig. We zijn op de goede weg.”

Last modified: 25 juli 2013
Sluiten