Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Casco Duurzaam Jacht te water gelaten

09:46

dsc9430wOp 20 juni is het casco van het Duurzaam Jacht te water gelaten. Na te zijn bezichtigd, betreden en bewonderd door sponsoren, pers en andere belangstellenden, werd het ruim 10 meter lange zeiljachtcasco voor het eerst in het water getakeld. Na transport over de weg zal het worden afgebouwd in Burdaard. Het Duurzaam Jacht wordt een voorbeeldjacht en laat zien dat iedereen duurzaam kan varen. Uniek zijn de lange raampanelen in de romp. Opvallend is de grote breedte van het schip. Hierdoor is een comfortabele, lichte leefruimte ontstaan waar het prettig verblijven is. De grote breedte maakt ook het varen onder zeil comfortabeler.

Duurzaam varen
Peter Hoefnagels, de initiatiefnemer en voorzitter van Stichting Schone Golf: “Het moet gewoon lekker varen, dat is belangrijk. Duurzaam varen is niet vervelend, het levert ook nieuwe gemakken. Neem alleen al het ontbreken van motorlawaai.” Vanaf het ontwerp is nagedacht hoe het jacht duurzaam gaat varen. Het zonlicht zal door de ramen schijnen en het jacht wordt grondig geïsoleerd. Aan boord zijn enkele vierkante meters aan zonnepanelen en in de grote mast en het kleine daartoe geplaatste achtermastje, worden windmolens gemonteerd. De elektromotoren kunnen onder het zeilen als hydrogenerator werken doordat ze worden aangedreven door de meedraaiende schroeven. Zo wordt voldoende energie in de accu’s opgeslagen om energieneutraal te kunnen varen. Al vraagt het duurzaam varen ook aan de gebruikskant wel aanpassingen. Hoefnagels: “Er zijn een paar meters aan boord waardoor je als gebruiker snel ziet wat je nu eigenlijk aan energie gebruikt en wat er wordt opgewekt. Daar krijgen mensen oog voor. Je realiseert je ineens hoeveel energie plankgas varen kost, in vergelijking tot halfgas varen. Terwijl je plankgas nog niet eens zo veel harder gaat. Met dit soort kennis krijg je er aardigheid en plezier in. Vooral als je daarmee bezig bent terwijl je de natuur beleeft. In harmonie met de omgeving.”

dsc9378wEnergiebalans
Voor geïnteresseerden, op www.duurzaamjacht.nl is een Energiebalans uitgewerkt en zijn er artikelen die ingaan op de energie-opwekking, de opslag, enzovoorts. Het project Duurzaam Jacht is een initiatief van Stichting Schone Golf dat wordt uitgevoerd door een team van vrijwilligers en wordt ondersteund door 35 sponsoren, voornamelijk uit de watersportsector. Het Duurzaam Jacht zal eerst in Burdaard worden afgebouwd en vanaf 2015 kan ieder die wil, duurzaam varen op dit jacht.

foto’s: Laurens Morel

Tags: Last modified: 24 juni 2013
Sluiten