Nieuws

Producttest video onderwatercamera

08:52

Behuizing onderwatercamera

Behuizing onderwatercameraIn Zeilen 7 beschrijft René Westerhuis de mogelijkheden van de onderwatercamera en de wijze waarop u zelf een dergelijk instrument kunt bouwen. Hieronder vindt u de volledig tekst.

Het overkomt ons allemaal weleens: plotseling neemt de snelheid onder zeil of op de motor sterk af. Maar wat is de oorzaak? Hangt er een flinke pluk wier aan kiel of roer? Of is er soms plastic of een lijn in de schroef gedraaid? Met een eenvoudige video onderwatercamera bent u er snel achter.

Internet
Tal van internetwinkels bieden speciale videocameraatjes voor onder water aan, primair bedoeld voor bewonderaars van onderwaterflora en -fauna. Ze geven een composiet videosignaal af dat rechtstreeks op een boord-tv of via een zogenaamde videograbber (zie Zeilen 11/2008) op een laptop kan worden gezet. In de regel is de beeldresolutie laag. Dit soort camera’s kosten al snel tussen de 150 en 200 euro. Voor iets waarvan u hoopt het niet te hoeven gebruiken, is dat best nog een aardig bedrag.

Een alternatief is een kleine standaard (bewakings)camera. Door deze in een zelfgemaakte, waterdichte behuizing te plaatsen, kunt u deze ook onder water gebruiken. Zo’n camera hebt u al voor vijftien euro. Daarbij komen de kosten van een lange video- en voedingskabel, de behuizing, montagemateriaal, afdichtingskit en eventuele verzendkosten. Totaal bent u 30 tot 35 euro kwijt.

Constructie
De toegepaste camera heeft een spatwaterdichte behuizing met een diameter van 57 millimeter en een lengte van 65 millimeter. De beeldresolutie is 628×582 pixels en het opgenomen vermogen ongeveer 1 Watt. Rond de lens zit een ring met 32 infrarood leds, die automatisch inschakelen wanneer het daglicht afneemt. Het geheel past precies in een combinatie van een 75 mm pvc schroefkap en einddop uit de bouwmarkt. De eindkap, waarin een gat met de diameter van het cameravenster is geboord, zit op het deel met de schroefkap vastgelijmd. De camera wordt met een ring van stevig schuimrubber op zijn plaats gehouden, de rand tussen de opening in de kap en het venster van de camera is voorzien van een laagje kit, de schroefkap is voorzien van een waterdichte wartel voor doorvoer van de kabel. De oorspronkelijke pluggen zijn afgeknipt en vervangen door soldeerverbindingen.

Test
De constructie heeft een licht opdrijvend vermogen maar kan, vastgezet met een lijntje (of duct tape) op een lange pikhaak eenvoudig naar de gewenste plek worden gebracht. Onderwater schakelen de infrarood leds vrijwel direct in, resulterend in een zwart-wit plaatje. De beeldkwaliteit is echter goed en ook in troebel water steken romp, kiel, schroef en roer scherp af. Wanneer de schroefkap wordt geopend, zijn er geen waterdruppels zichtbaar. Tot enkele meters onder water blijft de constructie voldoende waterdicht.

Meer informatie 

Camera: www.lightinthebox.com

Kabels: www.allekabels.nl 

Last modified: 21 juni 2012
Sluiten