Nieuws

Bylgia is in aantocht

15:42

De Bylgia, van oud zeezeiler Eilco Kasemier (overleden op 02-06-2018), is in aantocht richting Nederlandse wateren. Kasemier slaagde er in om in zijn eentje tegen de wind in en van Oost naar West de wereld rond te zeilen met zijn zeiljacht Bylgia. Op 18 augustus 1978 voer Kasemier IJmuiden binnen, waar hij door duizenden mensen werd toegejuicht. Zijn avonturen hebben daarna nog meer bekendheid gekregen door het stripboek  Alleen rond de Wereld van Gerard van Straaten.

Het schip lag ergens in een Griekse haven. En momenteel brengt Ole van den Ouden de Bylgia terug naar Nederland. We spraken hem vlak voor de laatste etappe vanuit Brest naar Zierikzee.

”Eigenlijk ben ik geen zeiler. Ik ben een architect en houd me bezig met huizen. Wél ben ik rond de jaren ’80 in contact gekomen met het fantastische stripboek van Gerard van Straaten Alleen rond de Wereld. Hierin wordt het avontuur van Eilco Kasemier en zijn Bylgia gedetailleerd uit de doeken gedaan. Dat boek heb ik verslonden. Sindsdien ben ik Eilco en zijn boot altijd blijven volgen, voor zover dat mogelijk was, op internet. Maar op een zeker moment was de boot verdwenen en leidde Eilco een ander leven. Nadien heb ik nog een Waarschip gebouwd en ben ik met vrienden de Noordzee overgestoken. Ik was meer de kok aan boord, zeker geen fanatiek zeiler. Mijn vrouw wist zelfs niets van mijn interesse in zeilboten.

Bylgia.

Ex-Bylgia te koop!

Vorig jaar kwam ik op de website van een zeilmakelaar  terecht waarop stond ‘ex-Bylgia te koop!’ Wow, wat is dit? Bylgia? In Griekenland? Ik aarzelde geen moment, ik moest en zou aan boord gaan. Gewoon de ruimte voelen en beleven waarin Eilco zijn avontuur had volbracht. Verbaasd stemde mijn vrouw in om mee te gaan. Vier dagen naar Griekenland, als begin van onze vakantie. Ik stelde voor dat we drie dagen naar het strand zouden gaan, ik haat strand, als zij één dag mee zou gaan om naar het bootje kijken. Ze stemde in.

Bylgia was omgedoopt tot Orca en was eigendom van een Sloveense schipper. Hij had hem twintig jaar in eigendom en op de Mediterranee gevaren. Eigenlijk wist de voormalig eigenaar pas recentelijk dat het de Bylgia betrof, omdat Henk Bezemer op zijn vakantie in Griekenland hem daarop had gewezen. Naar aanleiding daarvan heeft hij contact gehad met Eilco. Hij had zijn boek Alleen rond de Wereld ook in het Sloveens en Duits uitgegeven. Ook de Sloveen was een adept van z’n boot, maar moest hem door ouderdom verkopen.

Trotse eigenaar Ole.

Ik heb haar gekocht

Op die bewuste dag hebben mijn vrouw en ik gevaren. Het klikte. Niet alleen met de mensen, maar ook tussen mij en Bylgia! Ik had direct het gevoel ‘zij moet naar Nederland’. Nederlandse Maritieme Historie. Zij staat niet voor niks als schaalmodel in het Maritiem Museum in Amsterdam. Ik heb haar dus uiteindelijk, na veel mitsen en maren, gekocht. Bijzonder is dat net vorig jaar Eilco op 96-jarige leeftijd is overleden.

Het verhaal compleet maken

Mijn doel was om haar naar Nederland te halen en ‘het verhaal’ compleet te maken. Ik heb Koopmans bezocht en bouwer Willem Kesteloo gesproken om te proberen de historie te reconstrueren. Daarnaast ben ik op Oranjeoord geweest, het hotel van Eilco. En de Willem over wie wordt gesproken in het boek, heb ik gevonden. Hij was tijdens en na de bouw van Bylgia een vriend van Eilco. Hij heeft intensief meegeholpen bij de bouw en tijdens het proefvaren. Ik heb zoveel mogelijk uitgezocht en heb ook contact gelegd met de kinderen, Hanny en Folkert Kasemier. Folkert zeilt mee op het laatste traject, van het Franse Brest naar Zierikzee.

Aankomst Bylgia

Ole van den Ouden verwacht zaterdag 28 september rond 13:00 uur aan te komen in Zierikzee.

 

 

 

 

 

 

Omslagfoto en foto’s: Ole van de Ouden
Tekst: Ole van de Ouden

 

 

Tags: , , , , Last modified: 25 september 2019
Sluiten