Nieuws

Bouwmeester grijpt wereldtitel

PERTH - Zeilster Marit Bouwmeester heeft zondag in het Australische Perth de wereldtitel veroverd in de olympische Laser Radialklasse. 

09:08

PERTH – Zeilster Marit Bouwmeester heeft zondag in het Australische Perth de wereldtitel veroverd in de olympische Laser Radialklasse. 

PERTH – Zeilster Marit Bouwmeester heeft zondag in het Australische Perth de wereldtitel veroverd in de olympische Laser Radialklasse. 

De 23-jarige Friezin verdedigde in de afsluitende medalrace, met tien boten en dubbele punten, met succes haar leidende positie in het klassement.

Bouwmeester eindigde in de elfde race op de vierde plaats. Haar Belgische rivale Evi van Acker kwam als derde over de finish. Daardoor pakte Bouwmeester met een voorsprong van vier punten de gouden WK-medaille.

”Het is gelukt: wereldkampioen!!!!”, twitterde ze kort na haar triomf.

Stagnerend

Bouwmeester kwam zaterdag voor de Australische westkust voor de eerste keer tijdens de WK aan de leiding van het klassement. Ze zette in de laatste twee vlootraces (zevende en vijfde) een achterstand van veertien punten op de stagnerende Van Acker (dertiende en negentiende) om in een voorsprong van zes punten.

Daardoor mocht ze in de finale zondag maximaal twee plaatsen achter haar Belgische concurrente eindigen om de eerste plaats vast te houden.

Nominatie

Bouwmeester was voor het begin van de medalrace al zeker van brons. Ze had ook al een olympische nominatie op zak. Met haar machtsgreep in Perth toonde de blondine uit Wartena ondubbelzinnig aan dat ze voor Londen 2012 de grote favoriet is voor olympisch goud.

Bouwmeester won dit jaar al onder meer de wereldbekerwedstrijden in Medemblik en Weymouth, de plaats waar volgend jaar het olympisch zeiltoernooi wordt gehouden.

Mede daardoor pakte ze ook de eindzege in het wereldbekerklassement. Vorige maand werd ze voor het tweede jaar op rij gehuldigd met de Conny van Rietschoten Trofee, wegens haar grote prestaties in de olympische zeilklasse.

© ANP

Last modified: 11 december 2011
Sluiten